Mogelijk terugkeer ferry

De leden van de provinciale commissie Mobiliteit en Wonen hebben zich maandag unaniem achter een plan voor een nieuwe veerverbinding tussen Velsen en Amsterdam geschaard. Dat meldt de Amsterdamse televisiezender AT5 op haar website.

De commissieleden stemden voor een voorstel van GroenLinks, SP en D66. Drie leden van die partijen verwerkten een een gehouden marktverkenning tot een visie. Hierin vaart er in de spits een rechtstreekse dienst vanaf het Centraal Station naar IJmuiden. Buiten de spits doet de dienst ook nog Zaandam en Amsterdam Houthavens aan. Later kunnen er eventuele nieuwe haltes worden toegevoegd.

De voorkeur gaat uit naar kleine snelle boten die snelheden tot 65 kilometer per uur halen. Aan boord is plaats voor twaalf passagiers en fietsen. De grote veerboten van Connexxion die voorheen naar IJmuiden voeren zijn vervuilend en duur. Daar konden overigens wel beduidend meer mensen mee worden vervoerd.

Op maandag 22 september wordt het voorstel besproken in de Statenvergadering van de provincie Noord-Holland. Eerder werd al duidelijk dat een meerderheid neigt naar een nieuwe kans voor de veerdienst die in december 2013 ophield te bestaan.