Minister Kaag: ‘Het is belangrijk dat de situatie niet verder escaleert.’

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel heeft een bezoek gebracht aan Tata Steel in IJmuiden. Ze sprak met Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) over de situatie met betrekking tot de Amerikaanse importtarieven. 

Vervolgens nam ze een kijkje in een installatie waar staal wordt verzinkt voor de automobielsector en bij de R&D-afdeling waar staal voor auto’s wordt ontwikkeld en getest. Tata Steel wordt momenteel geconfronteerd met importheffingen van 25 procent op het staal dat naar Amerikaanse klanten gaat. Ongeveer 10% van de producten van Tata Steel in IJmuiden gaat naar klanten in de V.S., ter waarde van zo’n half miljard euro.

,,Ik heb de minister bedankt voor haar geweldige inzet op dit dossier tot nu toe en haar verzocht om te blijven werken aan het realiseren van een oplossing voor het probleem van de importheffingen”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. ,,Het is belangrijk dat de situatie niet verder escaleert en uitmondt in een handelsoorlog die tot een wereldwijde recessie kan leiden. Daarnaast is het belangrijk dat de EU maatregelen treft om te voorkomen dat landen die niet meer naar Amerika kunnen exporteren hun staal in Europa gaan dumpen.”

,,De zorgen van Tata Steel over de Amerikaanse importheffingen zijn ook onze zorgen”, aldus minister Kaag. ,,Het kabinet blijft – zowel in EU-verband als bilateraal – onverminderd bij de V.S. aandringen op overleg en intrekking daarvan. Tegelijkertijd overleggen we op 4 juli opnieuw met de getroffen bedrijven hoe deze het beste kunnen reageren op de situatie.”

Op de foto bekijken minister Kaag en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) het resultaat van een crashtest tijdens het bezoek aan het R&D-centrum van Tata Steel in IJmuiden, waar staal voor de automobielindustrie wordt ontwikkeld en getest.

(foto: Tata Steel)