Matthäus Passion COV IJmuiden

IJmuiden – Traditiegetrouw zal de Christelijke Oratorium Vereniging IJmuiden de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uitvoeren in de Nieuwe Kerk aan de Kanaalstraat in IJmuiden. 

Dit op muziek gezette lijdensverhaal van Christus is een vaste waarde in de aanloop naar het Paasfeest.

Landelijk gezien zijn er zeer veel uitvoeringen van dit prachtige werk en de liefhebber kan kiezen uit vele zeer professionele uitvoeringen met bekende koren en solisten of uit het eveneens grote aanbod van amateur-oratoriumkoren met begeleiding van (semi)-professionele orkesten en solisten.

Van groot belang is de locatie van uitvoering. Voordeel van een uitvoering in een concertzaal is het comfort van de zitplaats en de, over het algemeen, goede akoestiek. Qua beleving komt dit dan ook over als een concert. 

Vindt de uitvoering plaats in een kerk dan is over het algemeen het zitcomfort wat minder, de akoestiek per kerk verschillend, maar de beleving van het verhaal is dan veel intenser.

In IJmuiden wordt de Matthäus Passion uitgevoerd in een kerk. De uitvoeringen worden geroemd om hun intimiteit en de toehoorders hebben een intense beleving van het verhaal. Bijzonder moment is het luiden van de klok van de kerk voor de aanvang. Ook de akoestiek in de Nieuwe Kerk is heel goed.

Veel toehoorders komen ‘van buiten’ omdat het in IJmuiden zo mooi wordt uitgevoerd en overkomt.

Dit jaar vindt de uitvoering plaats op 12 april om 19.30 uur. De muzikale leiding is in handen van dirigent Piet Hulsbos. In de begeleiding door het Barokensemble Eik en Linde, dat op authentieke instrumenten of kopieën daarvan speelt, wordt zoveel mogelijk recht gedaan  aan de originele bronnen uit Bachs tijd.  Verder wordt aan dit concert meegewerkt door de solisten Titia van Heyst (sopraan), Anne-Marieke Evers (alt), Erik Janse (tenor), Martijn Sanders (bas). De evangelistenpartij wordt vertolkt door Vincent Lesage en de Christuspartij door Matthijs Mesdag. 

Het door Eline Schmidt geleide kinderkoor KOEL KIDS uit IJmuiden verleent, evenals vorig jaar, haar medewerking.

Het koor van de COV IJmuiden, aangevuld met een aantal projectzangers, bestaat uit ruim 100 zangers en zangeressen en zal zorgen voor een onvergetelijke avond.

Vrijdag 12 april, aanvang 19.30 uur. De Nieuwe Kerk (Kanaalstraat 250, IJmuiden) gaat open om 18.45 uur. Toegang € 29,50 voor volwassenen, jongeren tot en met 16 jaar € 15,-. (Dit is inclusief een consumptie in de pauze). Kaarten kunnen besteld worden via e-mail: kaartverkoop@cov-ijmuiden.nl, of telefonisch bij Tineke Zwanenburg: 0255-525693. Verdere informatie is te vinden op de website: www.cov-ijmuiden.nl. (foto: aangeleverd)