Maquette toont ontwerp Nieuwe Witte Theater

IJmuiden – De stichting ‘Vrienden van het Nieuwe Witte Theater’ heeft een tot de verbeelding sprekende maquette gemaakt van hoe de invulling tegenover het stadhuis er uit zou kunnen gaan zien. De gevel is een afgeleide van het stadhuis van architect Dudok, die hier in de jaren 60 al een hotel en theater gepland had.

De stichting strijdt voor een nieuw kleinschalig filmtheater in het centrum van IJmuiden. Initiatiefnemer Anton Wijker: ,,Dit is volgens ons de best denkbare plek en niet een aanbouw bij de stadsschouwburg, waar het gemeentebestuur meer heil in ziet. Het is ons inziens geen toeval dat de grond tegenover het stadhuis al ruim twintig jaar braak ligt. Blijkbaar wil men hier niet enkel woningbouw en winkels. Volgens de wethouder is er een plan maar kan hij daar niets over zeggen. Hier nemen wij geen genoegen mee. We zullen alles in het werk stellen om ons doel dichterbij te brengen.’’ Wijker adviseert de omwonenden om bij burgemeester en wethouders te informeren naar deze vage plannen, want hoogbouw op deze plek is niet uitgesloten.

Door een combinatie van het Nieuwe Witte Theater met zestien (koop)appartementen sla je volgens hem meerdere vliegen in één klap: ,,Eindelijk een afgerond centrum, de best mogelijke verbinding met alle gemeentedelen en de realisering van een aantal appartementen op een aantrekkelijke locatie.’’ Uit eigen onderzoek blijkt volgens Wijker dat omwonenden geen noemenswaardige overlast zullen ondervinden met betrekking tot het parkeren. ,,In ons plan zijn de appartementen deels over het theater geschoven, circa twaalf meter. Daardoor ontstaat veel extra parkeerruimte. Verder is op korte loopafstand rond het stadhuis voldoende plek. Door de gunstige ligging zal de parkeerdruk sowieso laag zijn.’’ Meer informatie is op de pagina van het Nieuwe Witter Theater op Facebook te vinden. (foto: aangeleverd)