Man twee uur lang vast in stuifzand

Een grote groep hulpverleners is woensdagavond uitgerukt voor een man die was weggezakt in het zand. Het duurde twee uur om hem te bevrijden.

De man wilde gaan vissen op de strekdam tussen het kleine strand en de buitenhaven. Hier was met het laatste stormweer veel stuifzand terecht gekomen. De man is hier onverwachts doorheen gezakt.

Omdat hij alleen was heeft hij eerst zijn familie gebeld. Deze kregen hem echter niet uit het zand en hebben de hulpdiensten gealarmeerd.

Helaas was de lokatie niet duidelijk en kwamen de hulpdiensten op de verkeerde plaats terecht. Dit werd snel gecorrigeerd en de IJmuider Reddingsbrigade arriveerde als eerste bij de man. Snel werden ze gevolgd door de politie, brandweer, ambulance en een traumateam. Een reddingboot van de KNRM zorgde voor verlichting vanaf het water.

De man was zo ver weggezakt dat hij van bovenaf niet meer zichtbaar was. De hulpverleners zijn direct gaan scheppen, maar daardoor dreigde de man verder weg te zakken. Zijn voet zat onder een steen vast. Met wervelplanken en materiaal van de brand hield men het zand tegen en wist men de man te zekeren tegen verder wegzakken.

Twee uur na de melding had men de man bevrijd. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar volgens de laatste berichten gaat het goed met hem. (foto: Ko van Leeuwen)