Louis van Gaal woont training Telstar bij

Velsen – Hij had het beloofd en hij komt zijn belofte natuurlijk na. Komende vrijdag zit Louis van Gaal, de huidige bondscoach van het Nederlands elftal als coach op de bank bij Telstar. In de jaren 70 speelde Van Gaal zelf een seizoen voor de Witte Leeuwen en vrijdag coacht hij het team in de wedstrijd tegen Jong AZ. Ter voorbereiding daarop was hij vanochtend al in het BUKO Stadion in Velsen-Zuid aanwezig.

Van Gaal komt niet zomaar naar Velsen. Al jaren is hij ambassadeur van Spieren voor Spieren. Deze organisatie zet zich in voor kinderen die lijden aan een spierziekte. Telstar koppelde aan de komst van de bondscoach een fondsenwervingsactie. Zo is onder neer de Louis van Gaal-sjaal te koop in de eigen shop. Van Gaal: ,,Een spierziekte is een progressieve ziekte. Het vergt veel van je brein en geest. Ik ben onder de indruk, omdat die kinderen zonder enige scrupule doorzetten. Het is topsport wat zij bedrijven.”

De jarige trainer Andries Jonker en bondscoach Louis van Gaal volgen de verrichtingen van de Witte Leeuwen tijdens de training.
(Foto: Dennis Gouda Fotografie)

En over topsport gesproken: op de voetbalkwaliteiten van de spelers van Telstar had hij vanochtend wel het een en ander aan te merken. In de aansluitende persconferentie liet hij blijken dat hij veel niet goed vond. Dat heeft hij ook aan de spelers laten weten. Volgens Van Gaal is het wel begrijpelijk dat het niveau bij Telstar een stuk lager ligt dan bij het Nederlands Elftal. Hij wist erop dat de club uit Velsen het laagste budget heeft van alle clubs in het Nederlands betaald voetbal. De wedstrijd tegen Jong AZ begint vrijdagavond om 20.00 uur. (Foto’s: Dennis Gouda Fotografie)