Lintje en bondsspeld voor ‘voetbaldier’ Chris van der Zwan

Twee onderscheidingen binnen 24 uur. Het gebeurt niet vaak, maar Chris B. van der Zwan maakte het deze week mee. Maandagavond werd hij door bondsvoorzitter Michael van Praag benoemd tot lid van verdienste van de KNVB, dinsdag verraste burgemeester Frank Dales hem met een koninklijke onderscheiding.

Aanleiding was Van der Zwans vertrek als lid van de Raad van Commissarissen van Telstar, de club waarvoor hij zich al tientallen jaren inzet. Hij ontving de onderscheidingen vanwege zijn grote verdiensten voor het voetbal, de maatschappij en het bedrijfsleven.

Chris B. van der Zwan heeft tussen 1960 en 2002 veel betekend voor rederij Wijsmuller, waarvan hij in 1974 op 29-jarige leeftijd commercieel directeur werd. Hij leidde het bedrijf, waar destijds meer dan 500 mensen werkten, door een moeilijke financiële periode en speelde een belangrijke rol bij de uitbreiding van het bedrijf met een tak voor zwaar transport.

Onder zijn leiding werden de bekende afzinkbare schepen (servants) ontwikkeld. Hierdoor werd Wijsmuller wereldleider in zwaar transport over water. In 2006 was hij mede-oprichter van de maritieme dienstverlener Mammoet Salvage, waarvan hij in de periode 2006-2012 commissaris was. Tegelijkertijd bestierde hij zijn eigen consultancy-bureau: Swanlake. Hij sprak zijn netwerk regelmatig aan om aansprekende nautische en maritieme bedrijfsactiviteiten naar de gemeente Velsen te halen.

Naast het ondernemerschap had Chris B. van der Zwan nog een grote passie: voetbal. Hij zette zich op vrijwillige basis in als bestuurslid van IJVV Stormvogels. Van die club is hij nog steeds adviseur en sponsor. Bij Telstar was hij elf jaar lid van de Raad van Commissarissen, waarin hij de portefeuille voetbalbeleid onder zijn hoed had.

,,Jij bent medeverantwoordelijk voor het voorbestaan van deze club’’, zei Michael van Praag maandagavond toen hij Van der Zwan verraste met de bondsspeld. Hij doelde onder meer op zijn rol in de oprichting van Pro Telstar, het Witte Welpen Fonds en de Vereniging Vrienden van Telstar, allemaal initiatieven om de club financieel gezond te houden.

De voorzitter van de KNVB was ook vol lof over zijn rol in de maatschappelijke projecten van Telstar, waarmee de club uit Velsen-Zuid tot de top van Nederland behoort. Van der Zwan was initiatiefnemer van de Stichting Telstar Thuis in de Wijk, dat een paraplu vormt voor meerdere maatschappelijke projecten in en rond Velsen.

Chris B. van der Zwan was ook  mede-initiatiefnemer van het Havenfestival IJmuiden, een samenwerkingsverband van visserij, nautische dienstverleners en culturele instellingen met als oogmerk jaarlijks een gratis toegankelijk publieksevenement te organiseren voor de bewoners van Velsen.

Burgemeester Frank Dales verraste de bekende Velsenaar dinsdagmiddag tijdens zijn laatste vergadering als lid van de Raad van Commissarissen van Telstar. ,,Hij doet alles vanuit zijn hart. Onbarmhartig, in het belang iedereen in Velsen. Dat is een groot goed.”

Tijdens het dankwoord zei Van der Zwan dat hij hoopt dat iedereen zich in blijft zetten voor de maatschappij. Als vrijwilliger of als sponsor, dat maakt hem niet zo veel uit. (foto: Ron Pichel)