Lezing ‘Ken je wijk’: Velsen-Noord

Velsen-Noord/Beverwijk– Op donderdag 13 juni is er in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk een lezing over Velsen-Noord.

Ooit was er Watervliet, de mooiste buitenplaats in heel Kennemerland, waar bezoekers uit heel het land van het natuurschoon kwamen genieten. Na het graven van het Noordzeekanaal vestigden zich er steeds meer industrieën. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied door de bezetter geëvacueerd en deels gesloopt. Nu heet Wijkeroog Velsen-Noord en is het vooral een woonwijk met een hechte, betrokken gemeenschap.

Dat er nog veel sporen uit het verleden te vinden zijn laat Fred Schweitzer – Velsen-Noorder van geboorte – de toehoorders donderdag 13 juni zien aan de hand van veel plaatjes. Met veel kennis van de regionale geschiedenis neemt hij hen mee langs de voormalige buitenplaatsen, het rooie dorp, de middenstanders, de wederopbouwperiode en ongetwijfeld nog veel meer historische wetenswaardigheden. 

De lezing begint op donderdag 13 juni om 20.00 uur (de zaal gaat om 19.30 uur open) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen 5 euro. Indien men deze avond € 17,- betaalt, is men voor een jaar HGMK-lid en heeft men ook steeds gratis toegang, ook tot het Museum Kennemerland. (foto: aangeleverd)