Lars Bottelier wint IJsselmeermarathon

Lars Bottelier heeft afgelopen zaterdag de IJsselmeermarathon van Stavoren naar Medemblik op zijn naam geschreven.

Bottelier had voor de 22 kilometer lange zwemmarathon 5 uur, 8 minuten en 39 seconden nodig. Hiermee was hij meer dan 5 minuten sneller dan de nummer 2 Remco van Althuis.

Een watertemperatuur van 18 graden en windkracht 4 uit de westhoek zorgden voor een redelijk zware overtocht. 21 deelnemers verschenen aan de start, waarvan er uiteindelijk 18 de haven in Medemblik bereikten.

Bottelier leidde de race van begin tot eind: ,,Het plan was om redelijk rustig van start te gaan. Door de weersomstandigheden zat een toptijd er ook niet in. Bij een km of 14 was het plan om te versnellen, maar mijn coach Marcel Stroet raadde mij aan om op dit tempo door te zwemmen.”

Toen op het eind Remco het gat tussen hem en de koploper verkleinde, was het tijd om te versnellen voor Lars. ,,Van mijn coach mocht ik toen even het gas open draaien. Hierdoor kon ik met een ruime voorsprong de haven binnenzwemmen.”

Met de winst mag de 20-jarige Bottelier zich niet alleen de winnaar van het IJsselmeer noemen, ook is hij nu Nederlands Kampioen Marathonzwemmen. Over twee weken heeft Bottelier zijn laatste piekmoment van het seizoen gepland: een internationale marathon in Kroatië over 16 kilometer.

IJmuidenaren Klaas van Beek (28) en Tenzin Tieman (16) hadden de oversteek ook gehaald. Klaas had 6 uur en 6 minuten nodig om de haven te bereiken. Tenzin, slechts 16 jaar oud, was de jongste deelnemer en had 7 uur en 3 minuten nodig voor de zware overtocht.