Lars Bottelier voltooit eerste 25 kilometer

De Nederlandse Openwaterploeg heeft afgelopen weekend deelgenomen aan de Open Franse Openwaterkampioenschappen. Lars Bottelier zwom op zondag zijn eerste wedstrijd over 25 kilometer.

De Velsenaar legde deze afstand in 5 uur, 27 minuten en 36 seconden af. Hiermee behaalde hij een zestiende plaats in het sterke internationale veld.

Deelnemers uit heel Europa en Amerika namen deel aan deze kampioenschappen. Voor alle deelnemende landen waren deze kampioenschappen aangewezen als laatste kwalificatiemoment voor het WK Openwaterzwemmen.

Bottelier deed voor het eerst mee aan zo’n lange afstand: ,,In Australië heb ik de Rottnest Island Swim gedaan, die was 20 km lang. Deze wedstrijd was nóg 5 km verder.’’

Het plan van Bottelier was om rustig met het peloton mee te zwemmen en een ontspannen plekje in de groep op te zoeken. De focus lag niet op een tijd of plaats, maar op het uitzwemmen van de afstand. ,,Dat ging allemaal erg goed. Bij 12,5 km ging de voorste groep versnellen, waardoor ik in een tweede groepje terecht kwam. Dit groepje kon ik tot 20 km bijbenen. De laatste 5 km moest ik in mijn eentje zwemmen.’’

Lars hoopt bovendien dat hij nog vaker een 25 km-wedstrijd mag zwemmen.

Naast de 25 km zwom Lars ook de 10 km en de 5 km. Op de 10 km werd hij 27ste in een tijd van 1:58.33 en op de 5 km 26ste in een tijd van 56.24.