Landgoed Duin en Kruidberg 110 jaar

Santpoort – Roep in Santpoort de naam J.T. Cremer, dan zal een ander die naam hoogstwaarschijnlijk aanvullen met Duin en Kruidberg. Die combinatie bestaat al sinds 28 mei 1905, als Jacob Theodorus Cremer het oude herenhuis op het landgoed betrekt. Hij laat een nieuw herenhuis naast het bestaande optrekje bouwen, waarvoor zijn kleinzoon Theo op 31 juli 1907 de eerste steen legt. Op 2 juni 1909 opent Hendrik, Prins der Nederlanden, in aanwezigheid van vele andere notabelen uit binnen- en buitenland het nieuwe Huize Duin en Kruidberg.

Afgelopen maandag, 110 jaar na de opening, komen opnieuw genodigden naar Landgoed Duin en Kruidberg om met een feestelijke lunch het jubileum te vieren. Wethouders, omwonenden, medewerkers en andere relaties, onder wie een kleinzoon van architect Van Nieukerken, treffen elkaar op het zonnige terras van het statige huis, waar in ruim een eeuw al vele gasten uit binnen- en buitenland feest vierden. Manager Bernard Lensink heet de genodigden welkom en vertelt in het kort iets over de historie van het landgoed en zijn bewoners. Hij memoreert dat vroeger de gasten voor de familie Cremer vanaf ‘de halte op verzoek’ (het huidige station Santpoort Noord) veelal per rijtuig naar Duin en Kruidberg kwamen, via de oprijlaan die nog steeds op het terrein zichtbaar is. Komende Tweede Pinksterdag is die laan ter gelegenheid van de tiende Pinkstermarkt weer toegankelijk.

In 2002 opent Landgoed Duin & Kruidberg haar poort officieel voor het grote publiek als vijfsterrenhotel en restaurant De Vrienden van Jacob. In volgende jaren vinden ingrijpende verbouwingen plaats om Brasserie & Loungebar DenK te realiseren en het conferentiecentrum op te waarderen en recentelijk is ook een Spa Wellness gerealiseerd en worden kamers gedecoreerd in thema’s passend bij de rijke geschiedenis van het landgoed.  

De traditie van Jacob Theodoor Cremer en zijn echtgenote Annie Hogan, het met alle egards ontvangen van gasten, zet Lensink met zijn medewerkers tot op de dag van vandaag met passie voort: “Taking the time to be timeless with splendor in every detail”.

Oud-minister van Koloniën J.T. Cremer woont met zijn vrouw Annie en hun kinderen Herbert, Annie, Dora, Marnix en Frits met veel plezier op Duin en Kruidberg, dat architect van Nieukerken met twee zoons bouwt. Leden van de Nederlandse koninklijke familie, sultans uit Indië en leden van internationale gezelschappen zullen in de tientallen jaren die volgen gastvrij op het buitenverblijf ontvangen worden en daar dikwijls ook aan jachtpartijen meedoen. 

Cremer en zijn zoon Herbert zetten zich in voor het verenigingsleven in de wijde omgeving. De familie verschaft werk aan tientallen inwoners van Santpoort. Binnen een straal van tweehonderd meter zijn anno 2019 nog sporen uit de tijd van de Cremers te zien: de hondengraven langs de Duin en Kruidbergerweg, de waterwinningsinstallatie en reinwaterkelder, de ijskelder, de tuinvaas die het echtpaar Cremer-Hogan bij hun gouden huwelijksfeest krijgt, de koepelberg en natuurlijk het omringende duingebied. Zie ook het artikel elders in deze krant. (Guus Hartendorf)