Kunstenaars Collectief Velsen bestaat dertig jaar en houdt jubileumexpositie

Velsen – Later dan gepland viert het Raadhuis voor de Kunst het dertigjarig jubileum van het Kunstenaars Collectief Velsen. In 1991 richtten zeventien kunstenaars uit de regio de IJmondexpositie in. Die vond plaats in het gemeentehuis in IJmuiden. De kunstenaars Meskers, Peek, Hofman en Bosma namen het initiatief om met Velsense kunstenaars contact te houden. Momenteel zijn er achttien leden, waarvan er nu veertien deelnemen aan de jubileumexpositie ‘Dit zijn wij’.

Het zijn Winnie Meijer-Rob (keramiek), Bettine Heslinga (textiles), Dakmar Scholten (olieverf), Henk Zwanenburg (acryl), Kees Kalkman (gemengde techniek), Afke Spaargaren (acryl), Larissa Neslo (projecten), Dianne Vivian Robinson (acryl en meer), Tania Engelchor (collages), Renske de Jong (fotografie), John van den Goorbergh (acryl), Annet Verplanke (olieverf), Reina de Haan (acryl) en Petra C.M. Meskers (gemengde techniek). Allen kregen ze de vraag om een zelfportret in de breedste zin van het woord te maken. Niet alle technieken lenen zich daar echter gemakkelijk voor. Maar ook al sta je er niet expliciet letterlijk zelf op voor de ogen van de beschouwer, dan zegt elke werkstuk altijd wel al iets over de kunstenaar.

Officiële opening

Naast deze bijzondere zelfportretten zijn van alle kunstenaars ook andere werken te bewonderen. De opening van de jubileumexpositie wordt verricht door wethouder van cultuur Jeroen Verwoort. Het openingsmoment staat gepland op zondag 12 september om 17.30 uur. De expositie is overigens al eerder te bezoeken op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn bij toerbeurt persoonlijk aanwezig op de openingsdagen. Na het komende weekeinde is de expositie tot en met 17 oktober elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bekijken. De toegang is gratis. Het Raadhuis voor de Kunst is gevestigd aan de Torenstraat 7 in Velsen-Zuid. Bezoekers worden geacht zich aan de dan geldende RIVM-regels te houden. Het Raadhuis voor de Kunst in Velsen-Zuid. (Foto: aangeleverd)