Koninklijk compliment voor leerlingen Jan Campertschool

Waarom laat Tata Steel ’s nachts alle lichten aan staan? En kan de restwarmte van het staalbedrijf niet worden gebruikt voor een sauna? Dit waren slechts enkele vragen die ondernemers uit de IJmond, waaronder Tata Steel-directievoorzitter Theo Henrar, kregen voorgeschoteld tijdens een debat met leerlingen uit groep 8 van de Jan Campertschool. Gespreksleider was H.K.H. Prinses Laurentien.

De vragen van de basisscholieren waren puur, ontwapenend en soms uiterst doordacht. Op school was duidelijk aandacht besteed aan de ontmoeting met de ondernemers én de prinses. ,,Winst is niet alleen geld, het is ook geluk, liefde en vriendschap.” Zo. Of de ondernemers zich dát wel eens realiseerden. Eén van de scholieren vroeg zich ook af waarom veel klasgenoten met de auto naar school worden gebracht. ,,Fietsen is toch veel beter voor het milieu?” Zelfs de aanleg van de HOV-busbaan kwam ter sprake. Geldverspilling voor slechts drie minuten tijdwinst, vond een meisje. Het was duidelijk dat zij ‘huiswerk’ van haar ouders mee had gekregen. De aanwezige wethouders Arjen Verkaik en Annette Baerveldt hoorden het glimlachend aan. De vragen en suggesties kwam de leerlingen van de Jan Campertschool op een koninklijk compliment te staan. ,,Jullie hebben heel goed nagedacht over besparingen”, aldus Prinses Laurentien. ,,Ik weet zeker dat de ondernemers in de zaal hier iets mee kunnen.”

Het debat vormde de afsluiting van de spectaculaire kick-off van het Promotie Evenement Techniek IJmond. Zo’n veertienhonderd kinderen zagen ruimtevaarder André Kuipers ’s morgen rond half tien met een helikopter landen op het veld van het Telstar stadion. Daarna werden onder zijn leiding waterraketten gemaakt, die rond elf uur werden gelanceerd. De organisatie van de PET IJmond 2014, op 30 en 31 oktober in de nieuwe Felison Cruise Terminal in IJmuiden, is in handen van de Techniek Campus Engineering & Materials, ondersteund door verschillende regionale bedrijven en overheden. (foto: Ko van Leeuwen)