Komende weekend jazz, blues, soul en food in Santpoort

Santpoort Jazz krijgt een ander en vooral lekkerder jasje. Het festival op vrijdag 1 en zaterdag 2 september wordt verrijkt met een aantal foodtrucks. Het is een combinatie van het food truck festival dat dit voorjaar voor de eerste keer werd georganiseerd en Santpoort Jazz, blues en soul, dat dit jaar zijn zevende editie beleeft.

Het gratis evenement, dat beide dagen om 17.00 uur begint, is het Santpoortse toetje aan het einde van de zomerperiode. Nog even genieten en vakantieverhalen uitwisselen op het gezellige plein aan de Broekbergenlaan voordat maandag de scholen weer beginnen. Er komen foodtrucks met aansprekende namen als Car-Paccio, Renzo’s on Wheels, Curry-Up, Spelty pannenkoeken en Pas the Peas. Daarnaast komt primeurshop Bol met pizza’s uit de houtoven en Wijnhuis Ten Wijn met een wijn- en proseccobar.

Wat hetzelfde is gebleven, is de nadruk op blues op vrijdag en de jazz en soul op zaterdag. Op vrijdag bestaat het muzikale hoofdgerecht uit spetterende blues- & rootsmuziek, opgediend door zanger en mondharmonicaspeler Thomas Toussaint (foto) en zijn band. Thomas, die zijn roots in Velserbroek heeft liggen, kreeg in maart een Award van de Dutch Blues Foundation voor beste Blues Harmonicaspeler van Nederland. Vooraf zijn er support-acts van het akoestisch cover-duo Better Together (Fabienne Dammers en Jelle Visser) en een trio rond slide-gitarist Dennis Verkerk.

Op zaterdag bestaat het voorgerecht uit Tiri Bowi; afgeleid uit de voornamen Thijs, Rinke, Boaz en Willem. Deze talentvolle jonge muzikanten uit Haarlem en Velsen improviseren er flink op los en zetten bekende nummers van onder andere Herbie Hancock, Miles Davids en Marcus Miller naar hun eigen hand.

Daarna speelt saxofonist Willem Hellbreker met zijn trio. Hellbreker, die al meerdere cd’s uit heeft gebracht en eerder op North Sea Jazz speelde, is geïnspireerd door saxofonisten als Stan Getz, Hank Mobley en Dexter Gordon. Hij tovert een warm en expressief geluid uit zijn saxofoon, van sterk swingend tot verstild melancholiek.

Het smakelijke tussendoortje is zaterdag Ampless, een semi-akoestisch ensemble dat de pauzes tussen de andere acts opvult, en het grand dessert de Van Lent Band. De drie uit Velsen afkomstige broers Van Lent en twee vrienden hebben elkaar gevonden in de blues, soul en funk. (foto: Dennis Koomen)