Komend weekend weer publieksdag op Forteiland

Zondag 2 juli is het Fort IJmuiden weer geopend voor bezoekers. Met begeleiding van deskundige gidsen kunnen zij een interessante, boeiende en leerzame wandeling maken in en rond het grote pantserfort.

Op maandag 16 juli 1923, nu bijna 100 jaar geleden, was er voor de vele op het fort gelegerde militairen weer eens wat te beleven.  Om ongeveer 6 uur in de namiddag kwam het Argentijnse opleidingsschip Presidente Sarmiento, een oorlogsfregat met hulpstoomvermogen statig in  IJmuiden binnenlopen. Het pantserfort verwelkomde de Argentijnse vlag met saluutschoten en vlaggenseinen, welke door de Presidente Sarmiento beantwoord werden. Kort na middernacht koos het schip op het IJ een ligplaats.

De Presidente Sarmiento was van 1899 tot 1938  het eerste opleidingsschip van de Argentijnse marine. Het heeft vele reizen over de wereld gemaakt en belangrijke personen als de Duitse Keizer Wilhelm II en de Russische tsaar Nicolaas II aan boord gehad. Het schip is vanbinnen volledig in originele staat gerestaureerd en ligt als museumschip in de haven van Buenos Aires.

De opvolger van de Presidente Sarmiento, het volschip ARA Libertad gebouwd in 1956, deed mee aan Sail Den Helder 2017.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms Koningin Emma vanaf de Kop van de Haven. De vertrektijden zijn 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Na de rondleiding is het mogelijk om op eigen houtje binnen of buiten nog wat rond te dwalen of op het buitenterras te genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten 12,50 euro per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.