KNRM verhuist reddingbootlanceervoertuig deels over water

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft afgelopen weekend één van haar grote lanceervoertuigen voor reddingboten van Wijk aan Zee naar Noordwijk aan Zee verhuisd. De verhuizing was een grote logistieke operatie die over strand en over water plaatsvond. De kostbare verhuizing werd volledig gesponsord door bedrijven die de KNRM een warm hart toedragen.

Het lanceervoertuig Seatrac is speciaal ontwikkeld om grote reddingboten vanaf het strand in zee te kunnen lanceren. Dit voertuig, waarvan de KNRM drie bezit, is bijna zes meter breed en kon niet over de weg van Wijk aan Zee naar Noordwijk aan Zee. Daarom was een route gekozen over het strand via het Tata Steel-terrein, op een ponton over de monding van het Noordzeekanaal naar IJmuiden. Het voertuig reed daarna zelfstandig over het strand verder naar Noordwijk aan Zee.

Om de 26 ton zware Seatrac op en van het ponton te hijsen, stelde Mammoet Transport twee hijskranen ter beschikking. Het vervoer over water werd verzorgd door Van Laar Maritime, en van de haven naar het strand begeleid door IJmond Exceptioneel Transport Begeleiding.

De verhuizing was noodzakelijk om de oudste Seatrac van KNRM Noordwijk aan Zee, die in 1990 werd gebouwd, te kunnen vervangen door de jongere Seatrac van KNRM Wijk aan Zee. In het KNRM-boothuis Wijk aan Zee wordt binnenkort een waterdichte tractor gestationeerd, die niet in het kleinere boothuis van KNRM-reddingstation Noordwijk aan Zee past. (foto: Ko van Leeuwen)