‘Knip’ Oosterduinplein gaat mogelijk verdwijnen

De gemeente Velsen is druk met de plannen voor een nieuwe verkeersstructuur in IJmuiden. Dat heeft alles te maken met de toekomstige weg- en rioolwerkzaamheden in het centrum van IJmuiden. De inspraakronde heeft 38 reacties opgeleverd.

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeersstructuur zijn het aanleggen van een verbinding tussen IJmuiderstraatweg en Moerbergplantsoen via Van Poptaplantsoen en Kennemerplein. Zo wordt een ring om het centrum van IJmuiden aangelegd, die de drukte op de Lange Nieuwstraat verspreidt over de buurten rondom het centrum.

Een andere verandering, die door verschillende partijen wordt verwelkomd, is het opheffen van de blokkade voor autoverkeer (‘knip’) bij het Oosterduinplein. Straks kan het verkeer weer de meest logische route kiezen tussen de buurten en de parkeerterreinen ten noorden van de Lange Nieuwstraat.

Tenslotte is het instellen van tweerichtingsverkeer op het zuidelijk deel van Spaarnestraat en Merwedestraat een oplossing om verkeer richting Heerenduinweg te sturen. Vanwege de bouw van een supermarkt en woningen op de KPN-locatie bij de Spaarnestraat verwacht men hier meer verkeersdrukte. De Spaarne en Merwedestraat worden 30-kilometergebied.

Een ander plan dat nog op de tekentafel ligt is het instellen van een 30 kilometer zone voor Kennemerlaan. Dat zal ook gevolgen hebben voor de inrichting van deze winkelstraat, maar er zijn verder nog geen concrete plannen.