Jasper uit Santpoort bouwt mee aan nieuwe zonneauto

Het Nuon Solar Team is begonnen met de bouw van de nieuwste zonneauto: Nuna9. Hiermee hoopt de regerend wereldkampioen zonneracen in oktober opnieuw de Bridgestone World Solar Challenge in Australië te winnen. Eén van de nieuwe leden van het team is Jasper Wijkhuizen, die opgroeide in Santpoort.

Het nieuwe Nuon Solar Team werkt de komende maanden in het diepste geheim aan een zo aerodynamisch mogelijke zonneauto. Dat doen ze in het Polymer Science Park in Zwolle, omdat een van de partners – Aliancys – daar gevestigd is. Aliancys levert onder meer de hoogwaardige harsen en koolstofvezels waarvan de body van Nuna gemaakt wordt.

De in Santpoort opgegroeide Jasper Wijkhuizen maakt dit jaar deel uit van het Nuon Solar Team. Jasper studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft, en is één van de mechanici van het team. ,,Eigenlijk ben ik mijn hele leven al in de weer met techniek. Als kind met Lego en Knex, en als tiener sleutelde ik aan mijn scooter. De keuze voor een studie werktuigbouwkunde was dan ook snel gemaakt. Meebouwen aan Nuna9 was voor mij de ultieme droom, die nu werkelijkheid wordt. Als mechanicus ben ik met name verantwoordelijk voor het stuursysteem en de voorophaning van Nuna.”

Het Nuon Solar Team wordt elk jaar weer gevormd door nieuwe studenten. Jasper bouwde dus nog nooit eerder een zonneauto. ,,Maar gelukkig staan we er niet alleen voor”, vertelt hij. ,,We kunnen putten uit de kennis en ervaring van oud-leden, die nog steeds actief met ons meewerken en meedenken. Ook krijgen we veel hulp van partners en sponsoren, die hun faciliteiten, kennis en ervaring met ons delen. Eigenlijk bestaat het Nuon Solar Team dus uit veel meer mensen dan alleen de zestien teamleden: samen vormen we één groot team.”

Ook kinderen kunnen het Nuon Solar Team dit jaar helpen: bij het uiterlijk van Nuna9. ,,We willen dat de bestickering van onze auto straks uitstraalt dat we het winnende Nederlandse team zijn, en vragen kinderen om ons daarbij te inspireren. Zij kunnen meedoen aan onze ontwerpwedstrijd door een plaat van Nuna in te vullen en op te sturen,” vertelt Jasper. ,,Alle basisscholen kunnen deze vanaf volgende week downloaden vanaf onze website. Ik heb ook mijn oude basisschool – De Brederode Daltonschool – gevraagd om mee te doen en hoop natuurlijk dat zij de wedstrijd winnen!”

Winnen in Australië wordt dit jaar niet eenvoudig voor het Nuon Solar Team: de tegenstanders worden ieder jaar sterker. Bij de laatste race in 2015 was de voorsprong op de nummer 2 aan de finish nog maar 8 minuten, een minimaal verschil op een race van 3000 kilometer. Het nieuwe team moet de komende maanden dan ook vol aan de bak, om de concurrentie op afstand te houden. Daarbij mag het zonnepaneel van Nuna dit jaar maar maximaal vier vierkante meter beslaan. Het oppervlak waarmee de zonne-energie kan worden opgevangen wordt daardoor anderhalf keer zo klein.

Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld nu uit om de Nederlanders te verslaan onder het motto: Take on the Dutch. Voor Jasper en zijn team is deze uitdaging een extra motivatie om de wereldtitel opnieuw mee terug te nemen naar Nederland. (f0to: Nuon Solar Team/Hans-Peter-van-Velthoven)