Inzamelingsactie voor ernstig zieke Luc

Op de website doneerdoel.nl is een actie gestart om geld in te zamelen voor Luc van der Molen. De 60-jarige IJmuidenaar werd getroffen door de spierziekte PSMA (Progressieve Spinale Musculaire Atrofie) en kan veel dagelijkse handelingen daardoor niet meer uitvoeren zonder hulp. Met het geld moet een stamceltransplantatie bekostigd worden.

Regio – Veel IJmuidenaren kennen Luc van zijn jarenlange loopbaan als barman in bar Bascule, later ging hij werken voor offshorebedrijf Peterson. Familie en vrienden typeren hem als een harde werker en een echte sportman. Twee jaar geleden kreeg hij echter last van spiertrillingen onder de huid, voor hem reden om naar de huisarts te gaan. Onderzoeken in het Haarlemse Spaarneziekenhuis volgden, in eerste instantie dachten de artsen aan de eveneens gevreesde ziekte ALS, maar na onderzoeken in Amsterdam bleek het PSMA te zijn. Een sterk afnemende spierkracht is het belangrijkste kenmerk van deze ziekte, de resterende levensverwachting van Luc ligt tussen de drie en zeven jaar vanaf het moment van diagnose. Het leven van Luc en zijn vrouw Jolanda stortte, na het horen van de diagnose, compleet in. Mentaal was het een zware klap, die ervoor heeft gezorgd dat zijn vrouw Jolanda, met wie hij inmiddels 24 jaar gelukkig getrouwd heeft, ook fysieke klachten ontwikkelde en daardoor niet meer goed in staat is om voor Luc te zorgen.

Een stamceltherapie kan de ziekte PSMA niet genezen, maar het kan er wel voor zorgen dat de progressieve spierafname wordt afgeremd. Dat kan leiden tot een licht herstel van de situatie. Gehoopt wordt dat hiermee voldoende tijd wordt gerekt om te kunnen profiteren van nieuwe behandelmethoden, die nu nog in ontwikkeling zijn. Naar verwachting zullen over een jaar de eerste resultaten van nieuw onderzoek bekend zijn, nu al zijn de verwachtingen op basis van tussentijdse rapportages zeer hoopvol. 

Daarom wordt ingezet op het uitvoeren van een stamceltherapie op korte termijn, zodat Luc mogelijk weer in staat zal zijn om de dagelijkse dingen, zoals een broodje smeren, een melkpak openen en koffiezetten, zelf uit te voeren. Een stamceltherapie is prijzig en daarom is een stichting in het leven geroepen met de naam ‘Geef om Luc van der Molen’. Er is 22.000 euro nodig, inmiddels is bijna de helft van dit bedrag al gedoneerd.

Zelf doneren? Ga naar https://www.doneerdoel.nl/actie/1919/geef-om-luc-van-der-molen voor uitgebreide informatie. (foto: Liz van Delft)