IJmuider Zee- en Havenmuseum viert heel 2019 zijn 25-jarig bestaan

Na jaren van intensieve voorbereidingen werd op 26 maart 1994 het IJmuider Zee- en Havenmuseum door de toenmalige minister van Cultuur, mevrouw Hedy d’Ancona, geopend. Gedurende het gehele jaar 2019 viert het museum dit 25-jarig jubileum met speciale activiteiten. 

De tentoonstelling ‘Opstand in IJmuiden’, nu te zien, toont de geweldige inzet van de vrijwilligers van het eerste uur. ‘Museumschatten’, te zien vanaf 2 maart, toont de favoriete museumstukken van de huidige vrijwilligers. Iedere bezoeker die aantoonbaar 25 jaar is krijgt het gehele jaar gratis entree. Iedere eerste woensdag van de maand is er een gratis rondleiding met een speciaal thema. Alle bezoekers kunnen middels een prijsvraag iedere maand kans maken op prachtige prijzen, zoals een kunstwerk van Dick Holzhaus, een overnachting in het Apollohotel, horeca-arrangementen, een DFDS-minicruise, Telstar- en Forteiland-arrangementen en heel veel leuke bonnen van bekende zaken. Voorzitter van het museum, Cor Oudendijk, geeft twee (avond)lezingen over spectaculaire bergingen en solozeiler Henk de Velde komt vertellen over zijn bijzondere reizen. Ook is iedereen welkom op een ‘maritieme’ taxatiemiddag in samenwerking met veilinghuis De Eland. Op de website staat de actuele feestkalender.

Dit jubileum was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de vele vrijwilligers, toen en nu. Mensen die de handen in elkaar slaan om het erfgoed van de IJmond te bewaren en een mooie plek in onze samenleving te geven. Enkele vrijwilligers doen dit al 25 jaar vol overgave. Ook de gemeente en alle sponsors en donateurs van het museum zijn onmisbaar voor de instandhouding van het museum. Het museum, begonnen om het markante gebouw van de Visserijschool te behouden, staat na 25 jaar fier overeind en heeft een blijvende plaats in de samenleving verworven. Een bijzonder wapenfeit dat gevierd mag en zal worden. (foto: Cees Ebbinge)