IJmuidense schaatstweeling presteert goed op officieus NK

De IJmuidense schaatstweeling Daphne en Manon Iskes heeft afgelopen zaterdag goed gepresenteerd tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) in Groningen. Dit is het enige landelijke toernooi tussen de sterkste pupillen en staat te boek als het officieuze NK voor schaatsers van 11 tot 15 jaar. 

Per categorie worden de snelste rijders van elke ijsbaan uitgenodigd, aangevuld met de 10 snelste rijders van de door KNSB opgestelde nationale ranglijst. Bekende namen die in het verleden ook hebben meegedaan zijn Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij.

De 12-jarige Daphne en Manon Iskes van IJsclub Haarlem hadden zich gekwalificeerd voor de 500 en 700 meter. Beide meisjes hadden vooraf geen grote verwachtingen; het was voor de twee al een enorme eer dat ze in hun categorie bij de beste schaatssters van Nederland behoren!

Op de eerste afstand klokten beide meisjes een persoonlijk record. Manon reed de 500 meter in 48.81 en Daphne in 50.85. Dit was goed voor een zevende respectievelijk zeventiende plek in het tussenklassement.

De tweede afstand, over 700 meter, werd door Manon ijzersterk verreden met een tijd van 1:07.53. Zij verbeterde hiermee haar oude PR met bijna 4 seconden. Daphne reed ook een pr: 1:10.31.

Manon eindigde op de derde plaats op de 700 meter en pakte hiermee een bronzen afstandsmedaille. In het eindklassement steeg ze naar een fantastische vierde plaats. Daphne eindigde als zestiede in het eindklassement. In totaal deden er 168 kinderen mee, waarvan 28 per categorie. (foto: Niek Bakker/nBits.nl)