IJmuiden rouwt om café-eigenaar Jos Korver

Een steekpartij met fatale afloop heeft IJmuiden in rouw gedompeld. Bij het incident in de De Ruyterstraat kwam zondagochtend café-eigenaar Jos Korver (52) om het leven. 

De mede-eigenaar van Café Cheers werd in het bedrijfspand van zijn schoonvader overvallen door een huurder. De dader vluchtte na de steekpartij weg richting de Heerenduinen. Hij werd na een klopjacht van een uur aangehouden op de Duin- en Kruidbergergweg in Santpoort-Noord.

Het drama begon zondagochtend rond elf uur in het aannemersbedrijf van de schoonvader van Jos, waar zij heen waren gegaan om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Daarboven woonde een 55-jarige IJmuidenaar die al vaker voor problemen had gezorgd.

Jos en zijn schoonvader waren in de veronderstelling dat er niemand in het pand aanwezig was toen de huurder plotseling tevoorschijn kwam. Hij probeerde de aannemer neer te steken, maar Jos wierp zich ervoor en zakte door het grote aantal messteken zwaargewond in elkaar. Daarna rende de dader weg in de richting van de Heerenduinweg. Voor Jos, vader van twee jonge kinderen, kwam alle hulp te laat. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Vanwege de ernst van het incident zette de politie direct een grote klopjacht in gang. Agenten uit Velsen kregen assistentie van collega’s uit Haarlem en Zandvoort, de bemanning van de politiehelikopter en medewerkers van de Koninklijke Marechaussee.

Met een Burgernetbericht werd opgeroepen uit te kijken naar een bebloede man met een witte jas en een Vomartas. Het duurde niet lang voordat de eerste tipgevers 112 belden. ,,We kwamen hem net tegen in de Heerenduinen. De politie was ’m al op het spoor’’, reageerde Maaike van den Beldt op Facebook.

De wilde achtervolging eindigde rond 12.15 uur op de Duin- en Kruidbergeweg in Santpoort-Noord. Daar kon de 55-jarige IJmuidenaar worden aangehouden op het erf van Hofstede De Kruidberg. ,,Wij moesten rennen voor ons leven’’, aldus Hannie Rutte van de manege. ,,Er kwam een man het erf op met politie met getrokken pistolen achter zich aan. Hij werd in mijn tuin voor mijn kamerraam neergeschoten.’’

Volgens de politie reageerde de man niet op aanroepen en ook het gebruik van pepperspray hielp niet. Na het lossen van een waarschuwingsschot werd gericht op zijn benen geschoten. De verdachte is ter plekke behandeld en overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bij Café Cheers, dat Jos samen met Nathalie runde, werden bloemen gelegd en kwamen vrienden samen om hun verdriet te delen. Uit respect bleven de kroegen op de Kennemerlaan zondag dicht. De gevelverlichting van Hotel Royal was op rood gezet: de kleur van Café Cheers.

De politie roept getuigen op zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000. (foto: Michel van Bergen)