IJmond Bereikbaar doneert 1000 euro aan Dierenambulance

Steeds meer mensen in de IJmond laten de auto vaker staan en kiezen voor de fiets om naar het werk te gaan. Een goede ontwikkeling vinden ze bij IJmond Bereikbaar. De afgelopen twee jaar zijn er allerlei acties ondernomen om werknemers uit de auto en op de fiets te krijgen. Dit alles om de regio bereikbaar, schoon en vitaal te houden.

,,En dat is gelukt,” zegt Sophie Zwetsloot, programma manager van IJmond Bereikbaar. ,,Inmiddels hebben 170 bedrijven zich bij ons aangesloten en kiezen meer dan 2600 werknemers bewust voor de fiets. We hebben voor goede voorwaarden gezorgd, zoals bijvoorbeeld de tweede pont in de spits over het Noordzeekanaal bij Velsen.”

De afsluiting van de Velsertunnel heeft er zeker toe bijgedragen dat men er bewust over nagedacht heeft hoe je de drukke spits kon vermijden. Daarnaast kregen fietsers een kilometervergoeding van IJmond Bereikbaar. Inmiddels is dat anders: de tunnel is weer open en de vergoeding is gestopt. Maar er wordt nog steeds flink gefietst.

,,We motiveren de bedrijven en hun medewerkers nu op andere manieren,” vult Ton van der Scheer, voorzitter van OV IJmond aan. ,,De fietsers weten nu dat fietsen naar het werk voordeel oplevert. Het houdt je fit, je komt fris op je werk en je bent vaak sneller dan met de auto. Dat neemt niet weg, dat ze ook nu nog regelmatig een motiverend duwtje in de rug nodig hebben. Bedrijven en hun medewerkers kunnen zich ook weer aanmelden bij IJmond Bereikbaar en profiteren van alle activiteiten uit het programma.”

Eind april is de fietsapp van Ring-Ring bij alle IJmond Bereikbaar-fietsers geïntroduceerd. Een app waarmee je spaart, bespaart en wordt uitgedaagd. Een enthousiaste kopgroep van 250 fietsers heeft de app inmiddels gedownload en registreert daarmee hun fietsritten. Eén van de leuke functies van de app is dat je automatisch meefietst voor een goed doel in de IJmond. Behalve fietsen, hoef je daar verder niets voor te doen.

Precies een maand na de introductie is de eerste uitdaging is bereikt: 50.000 km op de teller van de fietsapp, is 1.000 euro voor de Dierenambulance Kennemerland. Ton van der Scheer reikte met veel plezier een symbolische cheque uit aan bestuursvoorzitter Helma Wienen. Die reageerde verheugd: ,,Een enorme verrassing voor ons. Bij de Dierenambulance zijn bijna 100 vrijwilligers en een enkele betaalde kracht werkzaam. Zij zetten zich 24 uur per dag in om gevonden en gewonde dieren te helpen en vervoeren. Allemaal uit liefde voor het dier. Door bijdragen van donateurs en giften kunnen we dit werk voor de regio blijven doen.”