Hondenfamilie beleeft reünie op het strand

IJmuiden – Een bijzondere familiereünie, afgelopen zondag op het strand bij IJmuiden. Alle nakomelingen van labradoodle Saar ontmoetten elkaar daar, uiteraard samen met hun baasjes. Ook de dekreu van het tweede nestje en zijn moeder waren erbij, evenals een labradoodle die geen familie is, maar van dezelfde eigenaar als een hond uit het tweede nest. Tezamen met Saar zelf bracht dat het totaal op twintig honden.

Tot vier jaar geleden moest de Velserbroekse Martine Houthuyzen niets van honden hebben, ze was er zelfs doodsbang voor. Ruim twintig jaar lang gaf ze daarom geen gehoor aan de wens van haar man om een hond te nemen. In 2015 kwam dat verzoek opnieuw, ditmaal ook ondersteund door haar kinderen. Uiteindelijk stelde ze haar man voor: ,,Als jij je slangen weg doet, zal ik gaan nadenken over hond.’’ Het werd uiteindelijk de blonde labradoodle, het gezin kocht de hond in Zuid-Limburg. ,,Eerlijk gezegd had ik toen nog steeds niets met honden, zelfs niet met pups’’, vertelt Martine. De eerste nachten brachten zij en haar man beurtelings bij de pup door, om het dier goed te kunnen laten wennen. Volgens de boekjes moest de pup in een bench, maar ze was zo aan het piepen dat Martine besloot de kooi te openen. ,,Ik heb haar eruit gehaald, keek haar aan en zei ‘ Jij hoeft van mij niet in die kooi’. Dat was het moment dat ze bij me kwam liggen en ik spontaan zoveel liefde voelde haar. Ik was helemaal om!’’

Een heel traject van puppytraining, pubercursus, gehoorzaamheidstraining, sport en spel, dogdance en speuren volgde. ,,Mijn hele leven draaide sindsdien om Saar.’’ Omdat ze zelf graag een tweede hond wilde en meerdere mensen in de kennissenkring ook graag zo’n hond wilden, besloot de familie om Saar een nestje te laten krijgen. Inmiddels is in het afgelopen voorjaar ook het tweede nestje geboren en dus werd het tijd voor een echte familiereünie. Zondagmiddag om 13.00 uur kwamen alle pups bijeen op het strand. Vanuit heel Nederland en zelfs vanuit België reisden de honden naar deze locatie. Het werd een geweldige ontmoeting bij fantastisch mooi weer. Martine heeft inmiddels de smaak goed te pakken. Ze heeft een stripboek over haar honden gemaakt en houdt op internet een blog bij. Eind deze maand start ze bovendien met een webshop, waarin ze zelfgemaakte hondenhalsbanden en alles voor de vachtverzorging van de labradoodle gaat verkopen. (Foto: Reinder Weidijk)