Historische zaal in Zee- en Havenmuseum heropend

IJmuiden – De Historische zaal in het Zee- en Havenmuseum heeft een geheel ander uiterlijk gekregen. Beleef de Breesaap, het graven van het Noordzeekanaal en waan je in Oud-IJmuiden. De Historische zaal heeft een geheel ander uiterlijk gekregen. Beleef de Breesaap, het graven van het Noordzeekanaal en waan je in Oud-IJmuiden.

Bij binnenkomst van de zaal zie je in de vitrine de ongerepte Breesaap in 1865. Kanaalgravers komen om ‘Holland op z’n smalst’ te doorgraven. Sommigen bouwen noodgedwongen zelf een hut om met hun gezin in te kunnen wonen. Het is een tijd van hard werken en vaak bittere armoe. Elf jaar later wordt het Noordzeekanaal geopend door Koning Willem III en ontstaat IJmuiden. Even verder in de zaal stap je IJmuiden anno 1904 binnen. Aan de kade in de Zeesluis ligt de Rembrandt, het eerste schip dat officieel vanuit zee door het Noordzeekanaal voer, te wachten om geschut te worden. Aan de overzijde van de kade staat de eerste bebouwing van IJmuiden, het Loodswezen, het Post- telegraafkantoor en de Sluiswachters-woningen. Door ramen en luikjes te openen krijg je een indruk hoe het leven toen was. Bij het verlaten van de zaal zie je één van de eerste gravures van Oud-IJmuiden en een maquette van het stratenplan met de bebouwing van 1904.

Dit project kon gerealiseerd worden door de inzet van vele vrijwilligers, enkele financiële schenkingen en de hulp van verschillende sponsoren. Het ontwerp en de inrichting is geheel in eigen beheer gedaan.

Adres: Havenkade 55 te IJmuiden, telefoon 0255 538007. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Zie ook: www.zeehavenmuseum.nl.  (foto: Peter Herwijer Fotostudio-IJmond)