Herdershond Aikido voor tweede keer Nederlands Kampioen werkhonden

IJmuiden – Vorig jaar was het al heel uniek toen de nog heel jonge hond van Manon en Sico Dillenius-Goedhart uit IJmuiden Nederlands Kampioen werd en nu heeft hij in het eerste volle weekend van juli opnieuw laten zien waar zijn kwaliteiten liggen.

Aikido is een Belgische herdershond die wordt getraind binnen de werkhondensport. Samen met zijn trainers Manon en Sico wordt er 5 dagen per week intensief getraind op de drie onderdelen die de sport kent.

Bij het onderdeel speuren wordt er een spoor uitgelopen waarop drie voorwerpen worden gelegd die de hond na anderhalf uur zelfstandig moet terug vinden zonder af te wijken van de gelopen route van de zogenaamde spoorlegger.

Het tweede onderdeel is vergelijkbaar met paardendressuur. Bij dit onderdeel moeten hond en baas een programma lopen waarbij gehoorzaamheidsoefeningen, apporteeroefeningen en een tweetal sprongen getoond worden. De techniek, correctheid en uitstraling wordt beoordeeld door een keurmeester.

Het derde onderdeel is het onderdeel wat de sport spectaculair maakt om naar te kijken, het zogenaamde ‘pakwerk’. Hier is te zien hoe de hond gecontroleerde bijt-acties inzet om een ‘boef’ in een speciaal beschermingspak met een ‘bijtmouw’ van jute, tot staan te dwingen.

Bij alle onderdelen kunnen 100 punten verdiend worden. En zo heeft Aikido voor het speuren een uitmuntende score van 98 punten gehaald en voor de ‘obedience’ een zeer goede score van 95 punten , waarmee hij tevens een beker voor het beste appèl heeft behaald, en voor zijn pakwerk behaalde hij een score van 92.

Met zijn 285 punten werd hij opnieuw ‘Nederlands Kampioen Werkhonden Alle Rassen’. Deze wedstrijd was tevens de selectiewedstrijd voor de wereldkampioenschappen die begin september in Oostenrijk worden georganiseerd door de FCI.

Aikido is opnieuw geselecteerd en zal ondanks zijn heel jonge leeftijd, hij moet nog 4 jaar worden in september, voor de derde keer op een groots evenement als een WK deelnemen.

Manon: ,,Het was een rollercoaster van mooie momenten het afgelopen jaar! We prijzen ons gelukkig met een klein sterk netwerk om ons heen. Sico en ik zijn in onze vrije uren vele kilometers onderweg om voor ons de beste trainingen te kunnen realiseren. Deze sport is voor ons allebei hobby waar we met een gepassioneerde energie heel veel tijd insteken. Deze titel is echt een kroon op ons werk!”

Op hun website houden ze verslagen bij van hun belevenissen en zijn tevens indrukkende foto’s te zien. Neem eens een kijkje op www.teamstormvogels.nl. (foto: aangeleverd)