Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp

IJmuiden – Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op zaterdag 4 mei, om 20.30 uur, een bijeenkomst bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden. 

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van vakbondsleden voor een fatsoenlijke oude dag, jongeren die in de benen komen voor een ambitieus klimaatbeleid en vluchtelingen en ontheemden die vechten voor hun bestaan. 

Bij deze 13e herdenking spreekt, na de bekende IJmuidense auteur Conny Braam, Fulco van Aurich. Fulco was lang antiapartheidsactivist en ook vandaag de dag staat hij op tegen onrecht, in het voetspoor van Bonekamp, van zijn moeder, zijn vader en van anderen.  

Naast het gesproken woord is er ruimte voor cultuur. Michel Zoetmulder blaast het Taptoe. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen het lied Klokken van de hel uit het repertoire van Liesbeth List en Omgekeerde tijd van Stef Bos ten gehore. Petra van Kouteren leest ten slotte enkele passages uit het boek Het meisje met de vlechtjes, van Wilma Geldof.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: ‘Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.’

Door te komen kan men Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met vele anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten… (foto: aangeleverd)