Heel Velsen leest

Voorlezen is goed voor ieder kind. Juf Sjoerdtje Rasmussens is onderwijsassistent op Waldorf aan zee, leest haar drie kinderen maar al te graag voor en is gek op kinderboeken. Ze schrijft er voor haar werk een blog over en iedere maand een column in deze krant.

Soms kom je een weekend zomaar twee bijzondere mensen tegen. Afgelopen zaterdag ontmoette ik in Velsen-Zuid iemand, die haar allereerste boek heeft geschreven. Zij vertelde mij dat dit verhaal eigenlijk een uit de hand gelopen spontane actie was. Een tijdje geleden was zij gevraagd een verhaal te vertellen over de pomp in Oud-Velsen. Aan een groep kinderen uit de buurt. Dat deed ze vol overgave. De kinderen waren ontzettend enthousiast. En zijzelf ook. Het verhaal sprak haar aan.

Na wat extra onderzoek bij de plaatselijke archivaris besloot zij een boek te schrijven en in eigen beheer uit te geven. De sleutel van de pomp van Velsen. Geschreven door Rheny van Oudvorst, geïllustreerd door Nandi van Oudsvorst en vormgegeven door Gotte Verweel. Het is een echte aanrader voor kinderen vanaf vier jaar. En volgens mij zeker omdat je het dorp kunt bezoeken. Je kunt echt het verhaal in stappen. En het avontuur beleven dat Rosalinde en haar oma hebben beleefd. Ga maar eens op zoek naar de pomp en het groene bankje.

Ruïne van Brederode

Het tweede boek dat ik in handen kreeg is; Juffrouw Hendriks, de vloek van Brederode. Dit is het tweede boek van Angelique Schipper over Juffrouw Hendriks. En zoals de titel al doet vermoeden gaat dit boek over de Ruïne van Brederode. En kun je dus ook de plek waar het boek zich afspeelt bezoeken. Maar of je net als een groepje leerlingen en Juffrouw Hendriks de geschiedenis in wordt gezogen is nog de vraag.

Maar je kunt zomaar wel de schrijfster tegen het lijf lopen. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Maar voorlezen kan natuurlijk eerder. Wat een voorrecht om in een gemeente te wonen met zoveel geschiedenis. En , in dit geval, schrijfsters die dit weten om te zetten in een prachtig leesboek. (Foto: aangeleverd)