Heel Velsen leest

Voorlezen is goed voor ieder kind. Juf Sjoerdtje Rasmussens is onderwijsassistent op Waldorf aan Zee, leest haar drie kinderen maar al te graag voor en is gek op kinderboeken. Ze schrijft er voor haar werk een blog over en iedere maand een column in deze krant.

Wat een geluk heb ik toch, dat ik voor deze krant deze stukken mag schrijven. Ik lees graag kinderboeken en daar zijn er heel veel van. Bijna is het Kinderboekenweek. Vanaf 4 oktober staat alles in het teken van: ‘Bij ons thuis’.

Het boek dat ik heb gelezen voor deze column past perfect in dat thema. Het is geschreven voor kinderen vanaf groep 7-8 van de basisschool. De schrijfster is Marjolein Visser en de prachtige tekeningen zijn van Sophie Pluim.

Al vanaf de eerste pagina word je meegenomen in het leven van Mila. Dat behoorlijk op zijn kop staat. Voor haar gevoel is haar vader weggegaan, gewoon zomaar. Haar moeder moet nu keihard werken en is alleen maar moe, verdrietig of aan het werk.

Maar dan komt Eline in het Hotel werken waar Mila praktisch naast woont. Mila lijkt betoverd door Eline. Ze hoopt dan ook dat Eline en zij bevriend gaan raken. Gelukkig komt Eline bij Mila in de klas. De juf vindt het een goed idee als Eline naast Mila gaat zitten. Mila is namelijk een taalwonder en Eline bepaald niet. Samen mogen ze boekbespreking gaan doen. Ze raken bevriend en Mila maakt er haar project van om Eline door het laatste stukje van het schooljaar heen te slepen. Helaas zijn de ouders van Eline ontzettend streng. De meisjes worden betrapt in de geheime kelder van het hotel. Ze mogen elkaar niet meer zien van de vader van Eline. En als de moeder van Mila dan ook nog eens met een burn-out thuis komt te zitten gaan de plannen van Mila helemaal niet meer lukken. Hopelijk loopt dit allemaal goed af en kunnen de meisjes toch een fijne zomer met elkaar hebben. Want Mila is langzaam verliefd aan het worden op Eline. Maar hoort dat wel? Een meisje verliefd op een ander meisje? En hoe doe je dat dan?

Ik denk dat er heel veel meisjes zijn die zich gaan herkennen in Mila. En hopelijk kan Mila dan echt een verschil maken voor deze meisjes. Een absolute aanrader dus. Uitgegeven door Leopold, geschikt vanaf 10 à 11 jaar. (Bedenk even of je kind al aan dit soort boeken toe is)

Foto: aangeleverd