Grootste Atlantikwall-bunker in Nederland voor één dag open

IJmuidenProminent in het havengebied van IJmuiden liggen twee mastodonten uit de Tweede Wereldoorlog. De Schnellbootbunker en de Torpedoopslagbunker. Beide stille getuigen van een bewogen periode. Tijdens de bunkerdag stelt CEBO het publiek in staat om een kijkje te nemen in de bunker. Een unieke kans, want deze bunker is verder niet voor publiek toegankelijk.

De enorme Schnellbootbunker bezat veertien overdekte havens waarin maar liefst achtentwintig Schnellboote afgemeerd konden worden. Behalve dokken waren er voor reparaties en onderhoud vier droogdokken en tientallen werkplaatsen aanwezig. Tussen het dubbele dak werd een kazerne voor maar liefst 1000 soldaten gerealiseerd. 

In de bunker zijn nog tal van originele details aanwezig. Bijvoorbeeld voorgespannen betonbalken, in die tijd revolutionair! Vrijwilligers van het Bunker Museum IJmuiden vertellen over de geschiedenis en de sporen uit het verleden. 

Filmvertoningen met historisch beeld brengen de aanwezigen terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor alle deelnemende locaties en activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Naast de Schnellbootbunker is de Torpedo-opslagbunker te bezoeken die nu bekend staat als de popbunker. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lagen hier de mijnen en torpedo’s waar de Schnellboote mee bewapend werden opgeslagen.

Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de entree van de bunkers en kosten € 6,-. Kinderen tot 12 jaar betalen 3 euro. Met deze tickets bezoekt u alle deelnemende locaties. Niet alleen in IJmuiden zijn er deze dag bunkers te bezoeken, maar langs de hele kust. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. (foto: Jorn Baars)