Gemeente verkoopt Witte Theater aan Stolk en Bik & Arnold

De gemeente Velsen verkoopt het Witte Theater aan Stolk Ontwikkeling en Bik & Arnold BV. Dat heeft wethouder Bram Diepstraten (gemeentelijk vastgoed) dinsdag bekendgemaakt. De Velsense bedrijven willen de voormalige PEN-centrale ombouwen tot een hotel met restaurant, skybar en een spa. De theaterfunctie verdwijnt definitief.

Geïnteresseerden konden tot eind augustus plannen en een bod van minimaal 200.000 euro indienen bij de gemeente. Vijf partijen kregen vorige maand bericht dat zij waren doorgedrongen tot de laatste ronde. Zij kregen de kans hun plan nogmaals toe te lichten, ditmaal met financiële onderbouwing.

In het hotel komen naar schatting 50 hotelkamers. Om dat te kunnen realiseren worden twee extra verdiepingen op het huidige pand gebouwd. Op het dak komt een skybar en in de kelder wordt een welness met een spa gerealiseerd. Jos Mossinkoff, directeur van Bik & Arnold BV, heeft toegezegd de buurt te zullen betrekken bij de verdere uitwerking van het plan.

In het gebouw komen een vergaderruimte en een expositieruimte die voor iedereen beschikbaar zijn. Van andere publieke functies is geen sprake.

Johan Stolk en Mossinkoff hebben eerder samengewerkt bij de ontwikkeling van een deel van het Stadspark in IJmuiden. ,,We waren toe aan een nieuwe uitdaging en die hebben we hiermee gevonden”, aldus de ondernemers. ,,We hebben het gebouw volledig moeten ontleden, maar uiteindelijk hebben we kunnen vaststellen dat een hotelfunctie in dit bijzondere gebouw haalbaar is.”

Het duurt nog zeker tot 2020 voor het hotel open kan, want er moet nog veel worden onderzocht. De eerder geconstateerde bodemvervuiling lijkt in ieder geval geen problemen te geven. Wel moet nog een oplossing worden gevonden voor de aanleg van voldoende parkeerplaatsen.

Wethouder Bram Diepstraten zei dat de vijf beoordeelde plannen zonder uitzondering van een hoog kwaliteitsniveau waren. Uiteindelijk heeft niet het hoogste bod, maar de invulling de doorslag gegeven voor de ambtelijke beoordelingscommissie.

,,Het plan van Stolk en Bik & Arnold past heel goed binnen de ambities van dit college voor meer en betere mogelijkheden voor recreatie en het aantrekken van toeristen”, aldus de wethouder. ,,Deze invulling geeft een kwaliteitsimpuls aan het pand en een goede uitstraling op de omgeving. Wij zijn erg blij met het resultaat van deze openbare verkoopprocedure waarbij het ondernemerschap vanuit de markt op optimale wijze is benut.’’

De gemeente heeft niet bekend gemaakt wat Stolk en Mossinkoff voor het beeldbepalende gebouw aan de Kanaalstraat betalen. De gunning is voorlopig omdat het financiële bod nog getoetst wordt. Daarna is de gunning definitief en sluiten gemeente en de winnende inschrijver binnen zes weken een koopovereenkomst.

De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de bestemmingsplanwijziging die nodig is om het plan mogelijk te maken. Naar verwachting gebeurt dat in de loop van volgend jaar.

Het Witte Theater stond sinds 2017 leeg omdat de toenmalige huurder niet in staat was om er – zonder subsidie – een gezond theaterbedrijf van te maken. Het gebouw deed van 1977 tot 2017 dienst als theater, maar aan die functie komt nu dus definitief een einde. (Friso Huizinga, foto: Reinder Weidijk)