Velsen – Na twee jaar intensieve voorbereiding is de kogel door de kerk: de gemeente Velsen gaat opnieuw beschikken over een tweede pontverbinding tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Het college heeft besloten een overeenkomst aan te gaan met de gemeente Amsterdam voor de aanschaf en inzet van een nieuwe pont. Wethouder Jeroen Verwoort is zeer opgetogen dat het de gemeente is gelukt om dit te realiseren.
Door Raimond Bos
De veerverbinding over het Noordzeekanaal is een cruciale schakel in het fietsnetwerk van deze regio. Sinds het wegvallen van de tweede pont is het vaak dringen geblazen op het enige nog beschikbare vaartuig. Met de komst van een tweede pont wil de gemeente de vaarfrequentie weer verhogen en zo beter inspelen op het groeiende aantal fietsers. De investering wordt bekostigd uit subsidies, onder andere van de provincie Noord-Holland, de EU (Herstel- en Veerkracht Faciliteit), het Rijk (Klimaatfonds) en de betrokken IJmondgemeenten, waarbij Velsen 60% van de jaarlijkse exploitatiekosten draagt.
Samenwerking met Amsterdam
Omdat Amsterdam verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van de Noordzeekanaalveren – uitgevoerd door GVB – sluit Velsen een aanvullende overeenkomst met de hoofdstad. Hierin worden afspraken gemaakt over eigendom, inzet en exploitatie van de nieuwe pont. De overeenkomst geldt in principe voor tien jaar, met mogelijkheid tot verlenging. De nieuwe pont wordt onderdeel van het bestaande systeem van zes ponten op drie verbindingen over het kanaal. Zodra Amsterdam het besluit mede ondertekent (verwacht eind augustus 2025), zal het GVB opdracht krijgen tot bestelling bij Holland Shipyards Group. De bouw en testfase duren naar verwachting anderhalf jaar, met oplevering gepland in het voorjaar van 2027.
Tijdelijke oplossing vanaf januari 2026
Om de periode tot de komst van de nieuwe pont te overbruggen, wordt vanaf januari 2026 een bestaande reservepont tijdelijk ingezet in Velsen. Deze reservepont, normaal gesproken gestationeerd in Amsterdam, vaart dan op werkdagen tussen 06.30 en 13.30 uur. Buiten deze tijden wordt het schip ingezet voor klein onderhoud, om zo de beschikbaarheid en personeelsinzet te borgen. De inzet vindt plaats volgens een cyclus van tien weken varen, gevolgd door vijf weken uit de vaart voor gepland onderhoud. De exacte planning hiervan is nog niet op datumniveau vastgesteld, omdat deze mede afhankelijk is van de bredere onderhoudsschema’s. Daarbij wordt ook rekening gehouden met schoolvakanties. De gemeente houdt inwoners en belanghebbenden op de hoogte van verdere ontwikkelingen rond de dienstregeling en bouw van de nieuwe pont.
Fotobijschrift:
Wethouder Jeroen Verwoort en projectleider Dorrit Dijkzeul heffen bij de aanlegsteiger het glas op het besluit om de tweede pont te gaan bestellen. Foto: Bos Media Services