Geen grote verschuivingen in Velsense politiek na verkiezingen gemeenteraad

Velsen – De zittende coalitie in Velsen zou in principe de komende vier jaar op dezelfde voet verder kunnen regeren. De vijf partijen Velsen Lokaal, LGV, VVD, GroenLinks en PvdA hebben momenteel samen 19 van de 33 zetels in de gemeenteraad, dat worden er in de komende bestuursperiode 20. De verkiezingen hebben in Velsen weinig grote verschillen opgeleverd. Hier en daar moest een zetel ingeleverd worden of kwam er juist een zetel bij. Het grootste verschil in zetels is te zien bij Forum voor Democratie. Die partij deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Velsen en pakte meteen 2 zetels.

Dit jaar nam de SP niet deel aan de verkiezingen in Velsen. Vier jaar geleden wist die partij twee zetels te veroveren, maar na een onoverkomelijk verschil van inzicht tussen de fractie en het landelijke partijbestuur besloten de raadsleden Mireille Koedijker en Robert van Koten om zich los te maken van de SP en onder de naam Politiek Sociaal (PS) verder te gaan. Ze besloten echter om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen en vanuit de SP kwam ook geen nieuwe kandidatuur. Mogelijk heeft de PvdA van deze ontwikkeling kunnen profiteren. De achterban van deze twee partijen liggen enigszins in elkaars verlengde en de PvdA wint in Velsen een zetel (was 2, wordt 3). Forum voor Democratie deed dit keer in vijftig gemeenten mee aan de verkiezingen, met wisselend resultaat. In Amsterdam moest de partij een verlies incasseren, terwijl men in Velsen als nieuwkomer twee zetels wist te behalen. In buurgemeente Beverwijk bleef het nipt op 1 zetel, een resultaat waar de lijstrekker in die gemeente teleurgesteld over is.

Net als vier jaar geleden is Velsen Lokaal de grootste partij geworden in Velsen. Er werd zelfs een zetel winst geboekt, van 6 naar 7. Ook D66 zit in de lift, het aantal zetels steeg van 5 naar 6 en daarmee zijn de democraten wederom de tweede partij in Velsen. VVD en GroenLinks blijven qua aantal zetels gelijk, zij behaalden respectievelijk 4 en 3 zetels. In lijn met de landelijke trend zag het CDA een zetel verdwijnen, ook Forza! moet het in de komende bestuursperiode met een zetel minder doen. Van de huidige coalitie staat alleen LGV op verlies, die partij levert een zetel in en houdt er daardoor 3 over. De ChristenUnie behoudt de enige zetel die deze partij in Velsen heeft. Het opkomstpercentage in Velsen kwam dit keer uit op een teleurstellende 48,5 procent, dat is bijna 3,5 procent lager dan bij de verkiezingen van 2018. Velsen heeft overigens nog wel een hoger opkomstpercentage dan gemeenten als Beverwijk (43,8) en Heemskerk (46,5). Komende maandag wordt in Velsen de definitieve uitslag bekendgemaakt.