Geen Blauwe Vlag door lagere kwaliteit zeewater

De stranden in Velsen ontvangen dit jaar geen Blauwe Vlag. Het internationale eco-label gaat aan IJmuiden en Velsen-Noord voorbij omdat de kwaliteit van het zeewater niet als ‘uitstekend’ maar als ‘goed’ is beoordeeld. De gemeente is teleurgesteld.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen op het gebied van milieu, informatie, milieumanagment, veiligheid en waterkwaliteit.

De Blauwe Vlag is in de afgelopen jaren aan zowel het IJmuiderstrand  als aan het strand bij de Noordpier toegekend.  Ook dit jaar is er  uitstekend gescoord op alle vereiste criteria, met uitzondering  van de kwaliteit van het zeewater. Om het keurmerk te mogen ontvangen moet ook de kwaliteit van het zeewater uitstekend zijn. Met nadruk wordt gezegd dat het zeewater goed  is om in te zwemmen en te recreëren.

De gemeente Velsen is verbaasd en teleurgesteld over de uitslag van de waterkwaliteit naar de Europese zwemwaterrichtlijn. Ondanks dat de gemeente weinig invloed heeft op de kwaliteit van het zeewater was de verwachting dat dit nog beter zou zijn dan voorheen. Er zijn in de afgelopen jaren namelijk veel extra investeringen  gedaan op en rond de stranden. Ook is er veel geïnvesteerd  in rioolmatregelen, waaronder de aanleg van nieuwe riolering bij Zeehaven IJmuiden.

Bovendien is er veel minder lozing in de havens en ook zijn er geen aanwijzingen voor een mogelijke vervuiling van het zeewater via het Noordzeekanaal. Er is dus geen goede verklaring  te geven waardoor de kwaliteit van het zeewater lager is gekwalificeerd dan in de afgelopen jaren.

Wethouder Annette Baerveldt vindt het jammer dat het niet gelukt is om de Blauwe Vlag te behouden. ,,Vooral omdat ik weet  met  hoeveel energie de gemeente en de strandondernemers zich inzetten voor een fantastisch mooi natuurlijk strand hier aan weerszijden van het Noordzeekanaal.” (archieffoto: IJmuider Reddingsbrigade)