Geen avondvierdaagse in IJmuiden door tekort aan vrijwilligers

IJmuidenJarenlang lag de organisatie van de plaatselijke avondvierdaagse in handen van wandelsportvereniging De Kennemer Jagers. De organisatie kampt echter al geruime tijd met een teruglopend aantal vrijwilligers en gooit nu de handdoek in de ring. ,,We hebben zeker dertig tot vijfendertig vrijwilligers nodig, het gaat immers om de veiligheid van de kinderen’’, zegt secretaris Paul Koster.

Al een aantal jaren ziet het bestuur van de wandelsportvereniging het aantal beschikbare vrijwilligers voor het jaarlijkse loopevenement dalen. ,,We zijn zelf een commissie van vijf personen, waarvan er twee nog werken. De rest is rond de zeventig jaar’’, aldus Koster. Voor de avondvierdaagse, die zou plaatsvinden van 3 tot en met 6 juni, heeft de vereniging vijfendertig vrijwilligers aangeschreven. ,,We hebben drie toezeggingen gekregen, dat is veel te weinig’’, legt Koster uit. Om alsnog voldoende mensen op de been te krijgen, volgde telefonisch contact. ,,We blijven ze bellen, maar het lukt niet. Het is een gebed zonder eind. We hebben de afgelopen jaren al kunst en vliegwerk moeten uithalen om de oversteekposten bezet te krijgen.’’

Voor het bestuur van De Kennemer Jagers is de avondvierdaagse inmiddels een gesloten boek. ,,Voor ons is het over, wij stoppen er mee. Als iemand anders het wil overnemen, ben ik best bereid om advies te geven, maar wij gaan het niet meer organiseren.’’ Ook andere wandeltochten heeft de vereniging om dezelfde reden geschrapt, op de website wordt aangekondigd dat de vereniging als gezellige wandelgroep verder zal gaan. 

De organisatoren van de avondvierdaagse in Velserbroek hebben laten weten verrast te zijn door het nieuws en bieden de leerlingen van de basisscholen in IJmuiden aan mee te lopen met de tocht in Velserbroek, die van 11 tot en met 14 juni zal plaatsvinden. ,,Als de optie om gezamenlijk vanuit de scholen in te schrijven niet mogelijk is, bieden wij aan de ouders aan om individueel in te schrijven’’, laat voorzitter Jacqueline Staats van Dorpsvereniging Velserbroek weten.

Foto:

De organisatie van de Avondvierdaagse in Velserbroek is verrast door het nieuws en biedt IJmuidenaren aan mee te lopen in de Velserbroekse vierdaagse van 11 tot en met 14 juni (foto: aangeleverd)