Fotografen bijeen op Kop van de Haven

Dat IJmuiden en omgeving fotogeniek zijn behoeft hier nauwelijks betoog.

Denk maar aan het strand, havens, pieren, sluizen, hoogovens, Forteiland, vissersschepen, cruiseschepen, duinen met hooglanders, pony’s en herten, bossen met paddenstoelen, parken met vroege narcissen, de typisch IJmuider gebouwen en straatbeelden, de IJmuidenaren, noem maar op.

Voeg daarbij de talrijke culturele en sportieve activiteiten en evenementen. En dan hebben we het niet alleen over Sail, maar ook over regelmatig terugkerende festiviteiten, zoals het Havenfestival, de Sinterklaasintocht, het Zomerfestival en het Straatvoetbaltoernooi, en over spontane evenementen zoals dijkje-glijden. Eigenlijk te veel om hier op te noemen.

In de kranten zien we de topjes van de ijsbergen. Maar al die activiteiten en bezienswaardigheden trekken naast profs ook veel amateurfotografen, die zelf liever achter dan voor de camera staan. Hun foto’s zijn te vinden op een van de vele facebookpagina’s, zodat anderen er van kunnen genieten.

Vooral de facebookpagina ‘Je bent IJmuidenaar als…’, met meer dan 15.000 leden, trekt veel fotomakers en fotogenieters. In januari 2014 kwamen negen fotografen, die regelmatig hun plaatjes op deze pagina plaatsten, op het idee om zichzelf op de gevoelige chip vast te leggen. Het resultaat was een groepsfoto, gemaakt op de kop van de haven, waarop de fotografen nu ’s ieder met twee ogen en een opgestoken facebookduim te zien zijn.

Twee jaar later kreeg Wil Hoogeland het idee om deze ‘fotografen flashmob’ te herhalen op dezelfde plek. Het is een mooie gelegenheid om elkaar als fotografen in levende lijve te ontmoeten en als groep te laten kieken. Na een oproep op facebook kwamen afgelopen zondagmorgen , terwijl de rest van Nederland zich vergaapte aan de vers gevallen sneeuw, 24 fotografen bij elkaar op de kop. Het leverde bovenstaande foto op.

Aan het aantal fotografen te zien hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat er ook maar een stukje IJmuiden of IJmuider activiteit niet wordt vastgelegd voor het nageslacht!