Engelmunduskerk kleurt oranje voor campagne tegen geweld

De toren van de Engelmunduskerk Oud Velsen in Velsen-Zuid is tot maandag 10 december oranje verlicht. Dit gebeurt om aandacht te vragen voor ‘Orange the World’, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat daarbij symbool voor de dageraad; een zonnige toekomst,vrij van geweld tegen vrouwen.

Het oranje uitlichten van een opvallend gebouw door overheden op 25 november is inmiddels is een vast onderdeel van Orange the World. Voorgaande jaren waren dat bijvoorbeeld de Sfinx in Egypte, de Niagara Falls, de Brandenburger Tor en vele paleizen en presidentiële gebouwen.

In meer dan negentig landen laten nationale, regionale en lokale overheden op die manier zien dat zij zich willen inzetten tegen geweld tegen vrouwen. Deze campagne, waar meer dan 90 landen aan meedoen, eindigt op 10 december en wordt gecoördineerd door UN Women. Het thema is dit jaar ‘Orange the World: #HearMeToo.

De gemeente Velsen vindt het belangrijk dat vrouwen zich overal veilig en vrij kunnen voelen. Met het steunen van deze wereldwijde actie wordt aandacht gevraagd voor deze, vaak stille problematiek. Burgemeester Frank Dales ondertekende onlangs nog een intentieverklaring om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte, het uitgaansleven en het openbaar vervoer te waarborgen. Ook is een enquête gestart waarin vrouwen wordt gevraagd naar de veiligheid voor vrouwen in Velsen. Deze enquête is nog  tot 31 december 2018 in te vullen op de website van Velsen.

Steeds meer gemeenten en provincies doen mee aan ‘Orange the World’. Naast Velsen zijn dat  Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Gouda,  Castricum, Arnhem, Terneuzen, Vlissingen en de provincies Zuid-Holland en Zeeland mee. De teller staat nu op 25 gebouwen en objecten in 17 plaatsen, verdeeld over zeven provincies, die oranje uitgelicht worden.

De Orange the World campagne levert een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van sekse-gerelateerd geweld een essentieel onderdeel is. Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem. (foto: Reinder Weidijk)