Echtpaar Kees en Alie Kraaijeveld zestig jaar getrouwd

Twee kapiteins op één schip gaat niet, wordt wel eens gezegd. Diamanten echtpaar Kees en Alie Kraaijeveld is het daar helemaal mee eens. Kees was jaren kapitein en Alie was het thuis ook, als Kees op zee zat. Maar als ze samen zijn klinkt het: ‘Niemand is hier kapitein’.

Hij is groot en stoer, zij is lief en gezellig. Al 65 jaar wonen zij met veel plezier in IJmuiden, op hetzelfde adres. Hun kinderen groeiden op in het duin en herinneren zich nog goed die fantastische tijd, in een gezin waar ‘alles kon’.

Kees (Cornelis) Kraaijeveld leerde Alie (Aaltje) Leguit in zijn woonplaats Sliedrecht kennen. Ze vonden elkaar meteen leuk. Hij kocht een ijsje voor haar en nam haar mee naar de bioscoop. Het was 1947. Maar bakkersdochter Alie woonde in Den Ilp, vlak boven Amsterdam, dus het contact verliep vooral per post. En Kees werkte bij Verolme, dus was hij veel op zee. Alie werkte in Amsterdam in een mantelatelier.

Ze leerden elkaar toch nog beter kennen toen Kees in Den Ilp tijdens het schaatsenrijden zijn been brak. Het gevolg was zes weken ziekenhuis in Purmerend, daarna nog zes weken thuis (op de bank) bij zijn schoonfamilie. ,,Dan leer je elkaar wel kennen’’, lacht Alie.

Ze trouwden in 1952 en woonden samen bij hun ouders tot ze samen een huis konden betrekken. Het werd een koophuis in IJmuiden, waar ze nu nog steeds gelukkig zijn. ,,Ik vind IJmuiden mooi,’’ aldus Alie. ,,Het strand, de duinen en de winkels.’’

Kees ging na zijn gebroken been werken in IJmuiden bij Ballast Nedam en werd uiteindelijk kapitein. Daardoor kon hij toch veel weekeinden thuis zijn. Ze kregen samen vijf kinderen, waarvan de jongste helaas slechts enkele maanden leefde. Kees heeft veel waardering voor zijn vrouw die altijd een lieve moeder en partner is.

Samen hebben ze genoten van vele vakanties en van een strandhuisje in IJmuiden. Inmiddels zijn er kleinkinderen en achterkleinkinderen in deze hechte familie.

Wethouder Ronald Vennik kwam het diamanten echtpaar dinsdag namens de gemeente Velsen feliciteren en trakteerde op een overheerlijke taart. (tekst en foto: Karin Dekkers)