Echtpaar Jumelet viert 65-jarige huwelijk

IJmuiden – Afgelopen zondag was het precies 65 jaar geleden dat Rein Jumelet het jawoord gaf aan Hannie Sloot. Het echtpaar woonde destijds in Rotterdam, maar verhuisde uiteindelijk naar IJmuiden, waar de heer Jumelet het bedrijf van een verre neef kon overnemen.

De naam Jumelet heeft een Franse oorsprong en is in Nederland vooral in de provincie Zeeland te vinden. Toch is deze naam in IJmuiden ook zeer bekend, want Rein Jumelet stond jarenlang aan het roer van het bedrijf dat rondvaarten door de haven van IJmuiden aanbiedt. Op 37-jarige leeftijd kreeg hij de kans om het bedrijf over te nemen, na een half jaar heen en weer te hebben gependeld vestigde hij zich, samen met zijn vrouw Hannie en hun inmiddels zeven kinderen, in IJmuiden. Het achtste kind werd hier geboren. ,,Het eerste jaar was het pionieren, maar inmiddels wonen we alweer vijftig jaar in deze woning’’, vertelt mevrouw Jumelet. Ze vervolgt: ,,Ik werkte ook mee in het bedrijf, ik deed de administratie. Eerst vanuit huis, maar later verhuisde het bedrijf en kwam er een kantoorruimte bij. De kinderen gingen inmiddels allemaal naar school en in de pauze kwamen ze daar op kantoor een broodje eten.’’

Lange tijd heeft Rein Jumelet aan het roer van zijn bedrijf gestaan, tot in 2013 het noodlot hem trof. Hij kreeg een tia en werd plotsklaps invalide. ,,Zoiets heeft niets te maken met ouder worden’’, verduidelijkt hij. Het is voor hem moeilijk om zich neer te leggen bij het feit dat zijn fysieke gesteldheid het opeens liet afweten. Toch probeert hij nog te genieten van de kleine dingen, zoals de tuin voor en achter het huis. ,,Ik probeer er vogeltjes te lokken.’’ Ook schrijft hij, voor zover dat lukt, teksten met behulp van de computer. Mevrouw Jumelet heeft in het verleden veel geschilderd, speelt piano en bezoekt nog regelmatig een damesclub. ,,Om een beetje onder de mensen te blijven.’’ Ze koesteren de foto die gemaakt werd tijdens de eerste proefvaart van het schip Jan Zonder Vrees, inmiddels bijna veertig jaar geleden. De opvolger ervan, het schip Koningin Emma, is nog steeds in de vaart. Adriaan, de oudste zoon van het gezin, is nu eigenaar van het bedrijf. Het echtpaar Jumelet heeft 12 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. (Bos Media Services)