Dick Koppes overleden

Santpoort – Tijdens een korte vakantie met enkele gezinsleden in het Spaanse Denia is de voormalige eigenaar en oprichter van Snackbar Koppes aan de Hagelingerweg in Santpoort plotseling overleden. Hij kwam in het donker ten val, brak een heup en complicaties na de operatie werden hem fataal. Donderdag is zijn crematie op Westerveld. Dick Koppes werd 75 jaar.

Dick Koppes en Annie Laan stappen in het huwelijksbootje en vestigen zich in Zaandam. Als zij in 1975 horen dat in Santpoort ‘Snacks van Westen’ in de nieuwe winkelgalerij te koop staat, besluiten zij de ‘tent’ te kopen en keert Dick Koppes, die in zijn jeugd in de Santpoortse Bokkesteeg woont, weer in het dorp terug; mét vrouw en hun twee zonen Hans en Ronald.

De snackbar krijgt de naam Koppes Snacks. Hert gezin gaat boven de zaak wonen. Na acht jaar vindt Koppes het tijd voor verbouwing en uitbreiding van de zaak.

De muziekkorpsen Soli en het Tamboer- en Trompetterkorps Beverwijk marcheren op 21 mei 1983 door het dorp en eindigen voor de deur van Koppes. Daar brengen de muzikanten een serenade en onder hun muziek schieten topvoetballers Ruud Geels (een Santpoorter) en Willem van Hanegem een nepgevel open. Door al de veranderingen kunnen Dick en Annie Koppes het assortiment uitbreiden.

Hun zonen Hans en Ronald volgen de kok- en kelneropleiding in Haarlem, waarna zij bij hun ouders in de zaak gaan werken. Koppes betrekt de ingrediënten zoveel mogelijk van de plaatselijke leveranciers. Hun catering strekt zich uit van Haarlem-Zuid tot aan Heemskerk-Noord. Het Dorpsfeest Santpoort is een hoogtepunt voor de zaak. 

In september 2012, tijdens de regionale Horecavakbeurs, wint de familie de Horeca Award voor de beste favoriete Horecazaak van Haarlem en omstreken. Het zijn de klanten die met hun stem een kroon op het werk van Koppes zetten. 

Maar dan is de ‘oliebollencrisis’ al achter de rug. Tegen eenjaarwisseling komt er een bestelling voor totaal duizend oliebollen. Door omstandigheden worden die elders gebakken. Maar de kwaliteit is niet naar Annies zin en zij weigert die ‘troep’ te verkopen. Dat wordt oorlog in de keuken en de afgekeurde bollen vliegen in het rond. Om de situatie te redden plaatst Koppes in allerijl een bestelling van duizend oliebollen bij een andere bakker buiten Santpoort. Maar dan moet je zoeken naar de krenten in de bol. Dát is het moment dat de familie Koppes besluit niet meer in oliebollen te doen. 

De gebroeders Hans en Ronald nemen de zaak in 2013 over. De ‘verse’ Award is een extra stimulans om op de ingeslagen weg voort te gaan. De derde generatie staat al klaar: sinds 2014 zijn Ronalds zonen Enrique en Moreno zich al aan het warm lopen en krijgt de zaak een nieuw logo. (Guus Hartendorf)

Foto: Dick Koppes eind jaren zeventig in de keuken van de snackbar (foto: aangeleverd)