Derde deel fotoboek over Santpoort is onderweg

Zo rond de tijd dat Sinterklaas in Santpoort aankomt, arriveert rond 20 november ook het derde deel van het fotoboek ‘Er valt wat te kijken’. Het bevat ruim tweehonderd foto’s van Santpoort van eind 19e eeuw tot heden. Guus Hartendorf stelde het boek samen en het is uitgegeven door Uitgeverij Cornegge Media. De zwart/wit foto’s zijn voorzien van uitgebreide bijschriften en sommige hoofdstukken hebben een wat langere tekst.

Santpoorter Hartendorf kon putten uit de archieven van Foto Schutte en de verzameling van Aat Hop, maar kreeg ook foto’s van anderen te leen. De plaatjes tonen straatbeelden en (groeps)foto’s van weleer uit Santpoort-Noord en -Zuid. Vandaar de titel ‘Er valt wat te kijken’.

Het eerste hoofdstuk gaat over de huidige Bosbeekschool, die 150 jaar geleden is opgericht. Raadsleden van de gemeente Velsen besluiten in september 1868 met algemene stemmen tot de oprichting van een Dorpsschool in Santpoort-Dorp aan de Achterbuurtweg (later Burg. Enschedélaan) en die wordt 1 juli 1869 geopend. Het gebouw krijgt als naam School F, later School 8, Adolf van Nassauschool en tegenwoordig Bosbeekschool.

Generaties Santpoorters gaan er naar toe. In september 1993, gerekend vanaf het jaar van oprichting, bestaat de onderwijsinstelling 125 jaar. Met allerlei festiviteiten, waarin aandacht voor het verleden en de toekomst van het onderwijs, viert de Bosbeekschool gedurende een paar dagen feest. Van heinde en verre reizen oud-leerlingen en -leerkrachten naar het dorp. Andere scholen uit Santpoort staan ook in ‘Er valt wat te kijken’.

Tevens besteedt Hartendorf aandacht aan de kerken die het dorp ooit rijk was, zoals de (afgebroken) Pniëlkapel, Bethelkerk, Beréa, Hoeksteen en de eerste Dorpskerk die op zondag 27 februari 1916 in de fik staat. Cultuurtempel ’t Mosterdzaadje, dat inmiddels 35 jaar bestaat, ontbreekt evenmin. Parochianen van de r.-k. kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand lopen op 14 augustus 1951 uit voor de ontvangst van pastoor Goossens, die vanwege zijn veertigjarig priesterschap vanuit Haarlem per automobiel zijn parochie binnenrijdt. De stoet stopt in de Hoofdstraat, waar Jaap Nijssen de jubilaris welkom heet.

Tientallen foto’s van allerlei (sport)verenigingen zoals TVS, FIT, de voetbal- en korfbalclub E.G.K. (Eendracht Geeft Kracht) uit 1923 en feesten rond het Koninklijk Huis zijn opgenomen. Het bezoek van de vorstin met familieleden aan Velsen op Koninginnedag 1997, waaraan ook Santpoorters aan het feest meewerken, krijgt ook aandacht.

Hartendorf maakte voor de serie ‘Er valt wat te kijken’ een keuze uit bijna achthonderd foto’s. Er is nog materiaal beschikbaar voor deel IV. Kortom, er valt nog genoeg te kijken. Het fotoboek (ISBN/EAN: 978-90-79165-06-3) is te koop bij Bredero Boeken in Santpoort, de Read Shop in IJmuiden en Bruna in Velserbroek of te bestellen via www.cornegge.nl. (foto: Noord-Hollands Archief)