‘De pont vaart niet meer…’

Velsen-Noord/Velsen-Zuid – Een veel gehoorde uitroep, zaterdagmiddag, bij de aanlegsteiger van de pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Gezinnen met kinderen, scooterrijders, toerfietsers en mensen die ’s middags even hadden gewinkeld in Beverwijk stonden vertwijfeld voor de aanlegsteiger in Velsen-Noord waar geen pont te bekennen was. Alleen een lichtkrantje meldde dat de pont tijdelijk uit de vaart was genomen.

Eén van de wachtenden, een mevrouw uit IJmuiden op de scooter met een klein meisje achterop, kwam met een opmerkelijke uitspraak: ,,Er zal vanmiddag wel weer zo’n oude kapitein dienst hebben gehad, die het met dit weer niet aandurft om te varen. Ze hadden met deze weersomstandigheden beter één van die jonge knapen aan het roer kunnen zetten; die hadden dat ding er zo tussen gelegd…..’’

Maar wat nu, was de grote vraag die de gestrande reizigers bezighield. De weg over de sluizen was geen optie in verband met de al lang durende afsluiting van deze route. ,,Dit is onbegrijpelijk’’, zeggen de heer en mevrouw Bruinsma uit Velsen. ,,We hebben ons gehaast om de pont nog te halen. We moesten flink trappen want we hadden wind tegen, maar we zijn beslist niet van de weg gewaaid. Bovendien waait het hier altijd, dus die mensen zijn toch wel wat gewend. We hebben nu maar besloten om terug te fietsen naar het station in Beverwijk. Daar zetten we de fietsen dan maar in de fietsenstalling en nemen de bus naar huis. Morgen doe ik de fietsendrager op de auto en haal onze fietsen maar weer op. Maar dit is toch heel vreemd; geen ondersteuning, geen alternatief vervoer, helemaal niets.’’  Waar een middagje winkelen in Beverwijk al niet toe kan leiden. (Joop Waijenberg)