DCIJ verliest derby door laatste truc

IJmuiden – Na een nederlaag in Limburg mocht Damclub IJmuiden (DCIJ) het in de tweede ronde van de nationale competitie opnemen tegen SNA uit Heerhugowaard. Beide clubs geven talenten een kans in hun eerste team. Net als in voorgaande jaren bleef het tot de laatste partij spannend.

Zoals gehoopt nam DCIJ een vroege voorsprong door twee overwinningen aan de kopborden. Jesse Bos en Kees Pippel wisten na interessante partijen tegen hun jeugdige opponenten met een mooie aanval toe te slaan. Ook Bram van Bakel leek zijn tegenstander met zeer agressief aanvalsspel te overlopen, maar door een combinatie van tijdnood en een verkeerd plan ging hij nog onderuit. Martin van Dijk besloot op safe te spelen en naar remise af te wikkelen. Wellicht hadden een dure dam of een omsingeling kans op meer gegeven.

Daarna moest DCIJ alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Krijn ter Braake kwam tegen zijn stugge tegenstander niet verder dan remise. Wim Winter verloor het initiatief, maar hield stand. Jacqueline Schouten schoot een bok tegen de kopman van SNA en verloor prompt een schijf en de partij. Ook Max Doornbosch had een schijf moeten verliezen, maar toen zijn tegenstander een verkeerde slagkeuze maakte, kon hij de stand nog rechttrekken.

Cees van der Vlis en Conall Sleutel moesten het punt over de streep trekken. Van der Vlis verloor een schijf, maar had compensatie en bereikte een dammeneindspel. Hij wist net op tijd wat schijven te ruilen met remise als resultaat. Sleutel miste in tijdnood al diverse remisekansen, maar kon nog twee dammen halen. In een poging om de schijven van de tegenstander op te jagen, werd hij echter nog door een laatste truc verrast (zie foto). Zo ging een kostbaar punt verloren. (Foto: aangeleverd)