Dance Valley 2018: herkenbaar, kleurrijk en sfeervol

Het nummer waarmee Showtek het festival zaterdagavond afsloot, de happy hardcore-klassieker Wonderful Days, vertelde eigenlijk het hele verhaal van Dance Valley 2018. Op ieder podium was de echo van de jaren negentig te horen. ‘Het is alsof de klok twintig jaar terug is gezet’, merkte een bezoeker op. Hij bedoelde dat positief, want de 24ste Dance Valley voelde echt als het kleurrijke festival uit de beginjaren.

Het langstlopende dancefestival van Nederland heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, zo leek het. Op het terrein rond de Velsen Valley stonden nog maar twee tenten, terwijl dat er altijd meer waren. Daar stond tegenover dat er maar liefst vijf openluchtpodia waren, waaronder de mainstage en een groot podium op het hoger gelegen veld (Crazyland). Het terrein heeft daardoor meer ‘lucht’ gekregen, wat de festivalsfeer zeker ten goede kwam.

De frisse kleuren van het nieuwe logo waren overal zichtbaar en zorgden daarmee voor veel vrolijkheid. Eyecatcher was de zweefmolen van 55 meter hoog halverwege het terrein. Vanuit de lucht hadden de bezoekers fantastisch zicht op de feestende mensen en de omgeving van de wereldberoemde vallei.

Wat betreft de muziek werd de lijn van vorig jaar verder doorgetrokken. Op de meeste podia werd commerciële house met veel verwijzingen naar de jaren negentig gedraaid. Die herkenbare melodieën zorgden voor een grote interactie met de bezoekers – dit jaar tussen de 20 en 25 duizend. Door een aantal urban-artiesten te programmeren (Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Jebroer) kregen de jongere festivalgangers ook waar voor hun geld.

Voor vrijwel alle artiesten gold dat zij de hang naar het verleden wisten om te zetten in hedendaagse, dansbare muziek voor een breed publiek. Dat daarbij de beats per minute soms flink werden opgedreven, droeg alleen maar bij aan de feestvreugde.

Organisatorisch viel op Dance Valley niets af te dingen. Door de nieuwe terreinindeling waren de bars nog slimmer neergezet. Daardoor stonden er vrijwel geen rijen. Als beloning werd de organisatie – na dagen van zware regenval – getrakteerd op perfect festivalweer: overwegend zonnig en zo’n twintig graden.

Komend weekend is het nog twee keer feest in Spaarnwoude: zaterdag met Dutch Valley en zondag met Latin Village (uitverkocht). Voor Dutch Valley is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. (Friso Huizinga, foto: Michel van Bergen)

Lees ook: ‘Verbinden wordt steeds belangrijker’