Cees en Tiny Koppe 65 jaar getrouwd

IJmuiden – Cees en Tiny Koppe hebben afgelopen maandag een bijzonder jubileum beleefd. Het echtpaar was op die dag precies 65 jaar getrouwd en kreeg om die reden bezoek van locoburgemeester Bram Diepstraten. Een toevallige ontmoeting bij de sluizen van IJmuiden lag 68 jaar geleden ten grondslag aan het huwelijk.

Mevrouw Koppe, zelf opgegroeid in Haarlem, reisde destijds af naar IJmuiden om haar broer uit te zwaaien. Hij zou voor langere tijd op zee zijn en dus werd hij uitgezwaaid. ,,Schrijf je me wel?’’, vroeg de jongere broer aan Tiny. Dat beloofde ze. Cees Koppe, op hetzelfde schip aanwezig, reageerde direct: ,,Dan kun je mij ook wel schrijven.’’ In eerste instantie gebeurde dat niet, ze negeerde de eerste brieven die ze kreeg, maar bij de derde brief is ze toch terug gaan schrijven, met grote gevolgen.

Het huwelijk werd in 1954 in de gemeente Velsen gesloten, het viel echter niet mee om in deze gemeente een woning te vinden. Daarom woonde het echtpaar in eerste instantie bij de ouders van Tiny en via diverse omzwervingen kwamen ze uiteindelijk terecht in het toenmalige Beverwijkse hotel Kinheim, nabij het huidige Rode Kruis Ziekenhuis. Pas in de zomer van 1957 betrokken Cees en Tiny Koppe hun eerste woning aan de De Lethstraat in Velsen-Noord.

Na negen jaar werd dat onderkomen verlaten en betrok het echtpaar een woning op de zevende verdieping van een appartementencomplex aan de Keetberglaan, om vervolgens nog eens negen naar later te verhuizen naar de Rijnstraat. Het echtpaar kreeg twee kinderen, inmiddels zijn er ook twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Na een aantal jaren te hebben gevaren, zowel in de visserij als in de koopvaardij, kwam de heer Koppe uiteindelijk in dienst van de provincie Noord-Holland en werkte hij jarenlang voor de PEN-centrale in Velsen-Noord. (Tekst + Foto: Bos Media Services)