Buurtbemiddeling lost al 25 jaar burenruzies succesvol op

Velsen – De maand september staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in zeven van de tien situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem.

Martine Heeremans is coördinator van Buurtbemiddeling Velsen. Ze vertelt: ,,We weten dat burenruzies veel invloed hebben op de leefbaarheid in wijken. Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk.” Buurtbemiddeling is onmisbaar, blijkt uit onderzoek en landelijke kengetallen. Het vermindert de ervaren woonoverlast en verkleint de kans op escalatie tot strafbare feiten. Daarnaast vergroot het ook het gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Conflicten zorgen voor stress en buurtbemiddeling neemt die stress weg. Daardoor heeft het ook een positief effect op de gezondheid van de betrokkenen. Martine licht toe: ,,Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast. Het advies is om zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling.”

Buurtbemiddeling inschakelen

Buurtbemiddeling Velsen is onderdeel van Stichting Welzijn Velsen. Alle inwoners van Velsen die een (dreigend) conflict met hun buren hebben, kunnen er terecht. Buurtbemiddeling is bereikbaar via telefoonnummer 0255 548570 of per e-mail (info@buurtbemiddelingvelsen.nl).

Zelf Buurtbemiddelaar worden

Het team telt twintig getrainde vrijwilligers, die ondersteuning bieden bij het oplossen van conflicten tussen buren. Dat team komt gemiddeld ruim honderd keer per jaar in actie. ,,Het is ontzettend mooi om te zien wat het team weet te bereiken en met hoeveel gedrevenheid ze hun kennis en kunde inzetten. We hebben de kans om nog nieuwe vrijwilligers te trainen om als bemiddelaar aan de slag te gaan. Geïnteresseerden kunnen zich melden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek”, aldus Martine. (Afbeelding: Roland Steinmann via Pixabay)