Burgertop Velsen: 'Alle ideeën zijn goed'

Op 11 februari praten enkele honderden Velsenaren met elkaar over de toekomst van Velsen. Remco Glas is de organisator van deze Burgertop. Tijd om hem enkele vragen te stellen.
Wat is nou precies de bedoeling van deze Burgertop? ,,Het gaat erom dat burgers met elkaar in dialoog gaan over de toekomst van Velsen. Niet de gemeente, niet de gemeenteraad, maar de burgers zelf maken de gemeente tot wat ze is. Daarom is het van belang dat burgers ook verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze gemeente. Tijdens de burgertop kun je ideeën aandragen die jij belangrijk vindt voor de gemeente. Je luistert ook naar de ideeën van anderen en kijkt of je daar nog iets aan toe kunt voegen. Alle ideeën zijn goed en welkom.”
Wie komt er op de Burgertop? ,,De Burgertop is natuurlijk bedoeld voor alle Velsenaren. Maar die passen niet allemaal in de Felison Cruise Terminal. Daarom hebben we geloot. De geselecteerde bewoners hebben een brief ontvangen. Daarmee kunnen ze zich aanmelden via de website velsenopkoers.nl. Ik ben er trots op dat zich al veel mensen hebben aangemeld. Maar er zijn nog plaatsen. Op de website stellen een aantal van deze mensen zich voor. Zij vertellen daar alvast wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Velsen.”
Hoe ziet de dag er precies uit? ,,Het programma is bijna rond. Het wordt een hele dynamische dag. We starten om 10.00 uur met het programma. Vanaf 9.00 uur is de zaal al open en staat de koffie klaar. Tussen 10.00 en 16.00 uur gaan de bewoners in gesprek met elkaar. Het wordt heel leuk. Aanstaande dinsdag hebben we al een generale repetitie. Daarna zetten we nog de puntjes op de i.”
Wat gebeurt er na de Burgertop? ,,Ik zie dit als de start van veel meer activiteiten voor en door burgers. Alle ideeën komen op de website velsenopkoers.nl te staan. Op de dag zelf kiezen we tien concrete ideeën die we al wat verder uitwerken. Dan kunnen we zien wie de uitvoering ter hand kan nemen; de inwoners zelf, de gemeente of andere partijen. Daar maken we afspraken over.”