Burgemeester Frank Dales over doorstaan coronacrisis: ,,Wij zijn Velsen. Wij kunnen dit!’’

Velsen – Hoe moeilijk en donker de huidige periode door de coronalockdown ook is, we gaan het samen redden. Dat zei burgemeester Frank Dales vanmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij erkende dat hij zelf ook wel eens moedeloos wordt van de maatregelen die telkens weer nodig blijken te zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ,,Laten we afspreken dat we ons er samen voor blijven inzetten om ons normale leven terug te krijgen. Wij zijn Velsen, we kunnen het’’, aldus Dales.

De nieuwjaarstoespraak van de burgemeester werd vanmiddag om 14.00 uur live door RTV Seaport uitgezonden. Aanvankelijk was het de bedoeling geweest om de uitzending te laten plaatsvinden met een gebarentolk in beeld, maar de gebarentolk bleek gisteravond ziek te zijn geworden en moest om die reden verstek laten gaan.

Dales blikte in zijn toespraak eerst terug op de nieuwjaarsnacht. Hoewel er in Velsen geen sprake was van grootschalige ongeregeldheden, werd er wel veel zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor hier en daar schade ontstond. Ook moesten er diverse brandjes worden geblust en was er op enkele locaties sprake van vernielingen en mishandelingen. Dales verwees ook naar het mishandelen van hulpverleners elders in het land en zei: ,,Dat is onacceptabel en dat mogen we nooit normaal gaan vinden.’’ Hij maakte de Velsenaren die deze jaarwisseling binnen de coronamaatregelen in kleine kring hebben gevierd een compliment.

Respect voor elkaar

De burgemeester herhaalde ook zijn standpunt ten aanzien van de relschoppers die zich in de afgelopen periode met geweld tegen de coronamaatregelen keerden. Hij zei: ,,Soms zijn we het niet met elkaar eens over hoe we door deze tijd moeten komen. Dat mag, dat hoort ook bij een democratie. Van je laten horen is goed in een democratie, maar daarbij is respect voor elkaar en met elkaar blijven praten heel belangrijk. Dan komen we samen verder, dan zorgen we samen voor hoop.’’

De jaarwisseling is traditioneel een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Terugkijkend op 2021 is Dales zeer te spreken over de stappen die gezet zijn om Tata Steel schoner te krijgen. ,,Afgelopen jaar zeiden alle partijen voor het eerst ‘We gaan hiervoor’ en die verandering voelde voor mij als een bevrijding.’’ Ook noemde hij de vorig jaar opgestelde visie ‘Duurzaam Verbonden’ en het feit dat de gemeenteraad er ondanks alles in is geslaagd om een sluitende begroting op te stellen.

Lokaal kopen en bestellen

Uitdagingen zijn er volgens Dales in het nieuwe jaar genoeg. ,,Terug naar normaal gaan staat bij mij op nummer 1.’’ De burgemeester haalde de woorden van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama aan: ,,Yes we can!’’ Wel benadrukte hij dat het belangrijk is om de lokale ondernemers te blijven steunen: ,,Blijf lokaal kopen en bestellen, anders zijn ze weg wanneer we weer terug kunnen naar het normale leven.’’

Een belangrijk maatschappelijk probleem is de woningnood in ons land, waarmee ook Velsen zich geconfronteerd ziet. ,,Op jezelf gaan wonen is schier onmogelijk. Er is zo veel meer vraag dan er woningen zijn, dus moeten we bouwen. In 2022 gaat de schop in de grond in Velserbroek voor het Hofgeestproject. Daar bouwen we 380 nieuwe woningen.’’ Tenslotte maakte Dales een bruggetje naar de komende gemeenteraadsverkiezingen, door uit te leggen dat het de inwoners van Velsen zelf zijn die dit soort plannen bepalen. Hij riep alvast op om in maart in elk geval naar de stembus te gaan.