hypertension

Breng het risico van arbeid in kaart voor de gezondheid van uw medewerkers

PARTNERBIJDRAGE

Als werkgever heeft u er zoveel mogelijk baat bij dat uw personeel gezond is. Wie vitaal en fit is, beschikt namelijk over optimaal werkgeluk en een maximale hoeveelheid energie. Dit levert meer productiviteit op de werkvloer op, wat het bedrijfsproces ten goede komt. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers van uw bedrijf zo gezond mogelijk blijven, is het verstandig om een Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) in te stellen. Wat is echter een PAGO onderzoek en hoe brengt dit onderzoek de gezondheidsrisico´s voor de arbeid in kaart? U leest het in dit artikel.

Wat is het PAGO onderzoek?

Het PAGO onderzoek geeft binnen uw organisatie de gezondheidsrisico´s van uw personeel weer. Het gaat daarbij met name over risico´s die met de bedrijfswerkzaamheden te maken hebben, dus niet specifiek per werknemer. Met de resultaten van dit onderzoek kunt u keuzes maken om bepaalde arbeidsrisico´s te verminderen of te vermijden.

Is het PAGO onderzoek verplicht?

Al sinds het invoeren van de Wet verbetering poortwachter in 2002 is het verplicht om geregeld een medisch onderzoek aan uw medewerkers aan te bieden. Ook volgens de Arbowet bent u verplicht om uw werknemers deze mogelijkheid te bieden. Een medewerker is overigens niet verplicht om aan dit onderzoek mee te doen. Alleen als het in de CAO beschreven is, geldt dat de PAGO voor medewerkers verplicht is. Een verplicht PAGO onderzoek komt voor bij functies waar grote risico´s voor de veiligheid aanwezig zijn, zoals in de luchtvaart, politie en bouw. De resultaten van het PAGO onderzoek kunnen dan ook gevolgen hebben voor de positie van de werknemer. Zo mag een piloot bijvoorbeeld niet slechter gaan zien of te maken hebben met hartfalen.

Waaruit bestaat een PAGO onderzoek?

Het PAGO bestaat uit een medisch onderzoek naar de gezondheid van uw personeel, waarbij gelet wordt op de factoren die risicovol zijn op de werkvloer. Deze risico´s legt u bijvoorbeeld vast in een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Het PAGO onderzoek kan onder andere bestaan uit een vragenlijst, een biometrisch onderzoek en een lichamelijk onderzoek waarbij gelet wordt op de leefstijl. Ook staat er een advies over hoe de arbeidsrisico´s beperkt kunnen worden.

Vind de meest geschikte expert

De meeste werkgevers schakelen een externe specialist in om een PAGO onderzoek te laten uitvoeren. Deze deskundige bezit de juiste expertise om het onderzoek uit te voeren, waardoor u veel tijd, inspanning en kosten bespaart. Het vinden van een geschikte PAGO expert kan lastig zijn. Welke van de tientallen PAGO aanbieders past immers het beste bij uw bedrijf? Op HR navigator.nl ontvangt u offertes van gerenommeerde experts bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat u met een professionele PAGO specialist in zee gaat.