Bloemendaal wint Henk van Delden Straatvoetbaltoernooi

„Om finales te kunnen winnen moet je ze ook eens verloren hebben. Dat is de harde realiteit van nu.” Het vertrouwde stemgeluid van Franks Snoeks galmt over Plein 1945. De avond ervoor becommentarieerde hij nog, op zijn eigen karakteristieke wijze, de 131ste interland van Wesley Sneijder in de Kuip. Nu resumeert hij de eindstrijd van het Henk van Delden Straatvoetbaltoernooi, dat na een bloedstollende finale gewonnen is door BVC Bloemendaal D1.

Snoeks probeert met zijn woorden de 11-jarige Joy Vader te troosten: het enige meisje van het deelnemende SVIJ-team miste de beslissende penalty. De Studio Sport-coryfee streelt nog even met zijn hand door Vaders’ haar. Volgend jaar een nieuwe kans.

Niemand die aan het begin van de dag had kunnen voorzien dat het op de stenen van de Lange Nieuwstraat zo’n veldslag zou worden. Onder de zon bij 26 graden zijn de emoties hoog opgelopen. „Het is natuurlijk voor het plezier”, zegt trainer Sam Ras van Velsen. „Maar ga jij maar eens aan die jonge gasten uitleggen dat ze rustig aan en voorzichtig moeten doen. Vroeger was dat nog extremer met de jeugdteams van Ajax en Feyenoord die meededen. Die waren helemaal bloedfanatiek.”

Ook jeugdtrainer Ruben Dusé van betaald voetbalclub Sparta wilt het vooral bij een ‘leuk teamuitje met de jongens’ houden, maar kan niet voorkomen dat de Rotterdamse pupillen er vanaf minuut één vol ingaan.

Velsen, de winnaar van 2016, eindigt op een teleurstellende vierde plaats na de troostfinale van Sparta te hebben verloren. Opnieuw vloeien tranen rijkelijk bij de talentjes. Speler van de dag Andy Looij wilt in eerste instantie geen handen schudden en blijft, met zijn handen over elkaar, demonstratief langs de kant staan. Coach Ras grijpt in en stuurt hem het veld weer op: het moet ten alle tijden sportief blijven vandaag.

De vakjury bestaande uit Heinz Stuy, Ruud Geels en Piet van der Kuil bekijkt het allemaal met genoegdoening. Af en toe stoten zij elkaar aan bij weer een verrukkelijke actie van een ‘behendige snotaap’, zoals Stuy het zegt. De Eredivisiemonumenten veren op als Fenne Jes van Bloemendaal de keeper met een hakje uit de lucht probeert te verschalken. „Fenne Jes: nummer 4 van Bloemendaal met een weergaloze actie! Deze dag zou jij al niet snel gaan vergeten, maar nu al helemaal niet!” roept Snoeks.

Ook de oude mannen veranderen voor even weer in kleine jongetjes op het Henk van Delden straatvoetbaltoernooi. (Douwe de Vries)